Γιατί η άνοδος του S&P 500 τρομάζει τους αναλυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η άνοδος του S&P 500 τρομάζει τους αναλυτές

«Βροχή» πέφτουν το τελευταίο διάστημα οι προβλέψεις των αναλυτών για περαιτέρω άνοδο των διεθνών αγορών, ακόμη κι αν η Wall Street «φλερτάρει» με τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία της, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές «ποντάρουν» ανοιχτά σε νέα άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων, με τους «ταύρους» να έχουν κατακλύσει ξανά τις αγορές και τις «αρκούδες» να έχουν πέσει… σε βαθιά περισυλλογή.

Οι αισιόδοξες (bullish) προβλέψεις αυξάνονται και μπορεί η τάση αυτή να χαρακτηρίζεται θετική εξέλιξη βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα ωστόσο η άνοδος των αγορών δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

«Για τον μήνα Νοέμβριο, η αισιοδοξία για την άνοδο των μετοχών στη Wall Street – όπως μετράται από τον δείκτη Sell Side – ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα έξι μηνών, καταγράφοντας αύξηση 1,6% στις 51,5 μονάδες», διαπιστώνει ο Savita Subramanian, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, παρά το γενικευμένο αίσθημα αισιοδοξίας, ο ενθουσιασμός που επικρατεί στους κύκλους της Wall Street απέχει από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού.

Screen Shot 2016 12 01 at 9.07.09 AM

«Η εικόνα που παρουσιάζει στην τρέχουσα συγκυρία ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, καταδεικνύει πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Δεν αποκλείεται σε ορίζοντα 12 μηνών να έχει σκαρφαλώσει πάνω από τις 2.500 μονάδες, στα επίπεδα των 2.576 μονάδων για παράδειγμα. Πρόκειται για αύξηση 400 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα», τονίζει ο αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.

Όπως όμως σπεύδει να επισημάνει, αμέσως μετά τη ραγδαία άνοδο, μοιραία έρχεται η πτώση.

«Το μετεκλογικό ράλι στη Wall Street εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κλίμα ευφορίας που έχει κατακλύσει τις αγορές. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι παραδοσιακά η ευφορία αυτή σηματοδοτεί το τέλος της bull market. Άρα μήπως η bull market πλησιάζει στο τέλος της;», διερωτάται ο Subramanian.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.