Στην «αγκαλιά» του χρυσού στέλνει τους επενδυτές το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «αγκαλιά» του χρυσού στέλνει τους επενδυτές το Brexit

Στην «αγκαλιά» του χρυσού σπεύδουν άρον άρον οι ανά τον κόσμο επενδυτές, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο απέναντι στο πρωτοφανές σοκ που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο και επισφραγίζει το οριστικό «διαζύγιο» της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008, καθώς οι επενδυτές αναζητούν στον χρυσό την ασφάλεια που χρειάζονται έναντι της ελεύθερης πτώσης που καταγράφουν οι μετοχές και των πιέσεων που δέχονται ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα, απόρροια της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς η βρετανική στερλίνα κατρακυλά έναντι των βασικότερων νομισμάτων, τα συμβόλαια του χρυσού δρέπουν τη μεγάλη ευκαιρία και επιδίδονται σε ράλι. «Αυτό που συνέβη στο άκουσμα της είδησης περί επικράτησης του Brexit είναι πρωτοφανές», σχολιάζει ο Naeem Aslam, στρατηγικός αναλυτής της βρετανικής TF Global Markets.

Από τις αρχές του 2016, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει καταγράψει άνοδο 25%, λαμβάνοντας στήριξη από τις προσδοκίες πως η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Οι προσδοκίες αυτές αποδυνάμωσαν το δολάριο, δίδοντας, αυτόματα, ανοδική ώθηση στον χρυσό.

«Μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα και το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αμερικανική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια το προσεχές διάστημα», εκτιμούν οι αναλυτές της Saxo Bank και της ICBC Standard Bank, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα για παγκόσμια οικονομία και διεθνείς αγορές, στη μετά την επικράτηση του Brexit εποχή.

«Πλέον όλα είναι ευάλωτα εκεί έξω… τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι νέες συνθήκες αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολες για την επενδυτική τράπεζα, γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ασφάλεια που δύνανται να προσφέρουν τα συμβόλαια του χρυσού», επισημαίνει ο Jordan Eliseo, επικεφαλής οικονομολόγος της ABC Bullion.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider