Ο «οδικός χάρτης» της αγοράς συναλλάγματος

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «οδικός χάρτης» της αγοράς συναλλάγματος

Τον «οδικό χάρτη» της αγοράς συναλλάγματος παρουσιάζει η Μorgan Stanley, αναλύοντας τις προβλέψεις, προοπτικές, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη.

Η νέα έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για κάθε επενδυτή – λάτρη των τοποθετήσεων στην αγορά συναλλάγματος.

Πως θα κινηθούν προσεχώς τα κυριότερα νομίσματα; Ποια δέχονται πιέσεις και ποια αναμένεται να ξεχωρίσουν; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα δίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley:

Δολάριο: Προσεχώς άνοδος

Bullish (αισιόδοξη) για το αμερικανικό δολάριο δηλώνει η Morgan Stanley, κάνοντας λόγο για μια τάση που αναμένεται να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για την πρόβλεψή της αυτή επικαλείται μάλιστα ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα.

Όσο οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς περιμένουν την άνοδο του πληθωρισμού για να ανακάμψουν, τόσο η μεταβλητότητα θα συντηρείται και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου θα μειώνεται. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το αμερικανικό νόμισμα.

Για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η ισχυροποίηση του δολαρίου είναι απλά θέμα χρόνου.

Ευρώ: Προσεκτικές κινήσεις

Neutral (ουδέτερη) δηλώνει για το ευρωπαϊκό νόμισμα η Morgan Stanley. Όπως τονίζει, η τελευταία – την προηγούμενη Πέμπτη – συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν αποκάλυψε σχεδόν τίποτα για τις επόμενες κινήσεις του «στρατηγείου» της Φρανκφούρτης. Πλέον, όλη η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Εάν η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διασπάσει το χαμηλό των 1,0913 του περασμένου Ιουνίου, τότε ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω πτώση στα επίπεδα των 1,0820. Για να βρει ισχυρές στηρίξεις το ενιαίο νόμισμα, θα πρέπει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης – αλλά και διεθνώς – να πάρει την ανιούσα.

Γιεν: Αγοράστε δολάριο έναντι γιεν στην πτώση

Απαισιόδοξη (bearish) για την πορεία του ιαπωνικού νομίσματος δηλώνει η αμερικανική τράπεζα. Όπως προβλέπει, η ισοτιμία δολαρίου – γιεν θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, ενώ η αγοραστική ευκαιρία βρίσκεται στην πτώση. Εάν οι Ιάπωνες επενδυτές συνεχίσουν να επενδύουν στο εξωτερικό, η αποδυνάμωση του γιεν θα συνεχιστεί.

Στερλίνα: Εν αναμονή της ανάκαμψης

Neutral (ουδέτερη) για το βρετανικό νόμισμα δηλώνει η Morgan Stanley, την ώρα που η στερλίνα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, έχοντας επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και την επικράτηση του Brexit. H αμερικανική τράπεζα προβλέπει διατήρηση της πτωτικής τάσης για τη στερλίνα τα επόμενα τρίμηνα.

Βραχυπρόθεσμα ωστόσο το βρετανικό νόμισμα θα ανακάμψει, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να παίρνει πίσω τις αρχικές σκέψεις για ένα «σκληρό» Brexit. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η μεταβλητότητα θα είναι μόνιμη «συντροφιά» για το βρετανικό νόμισμα, όσο συντηρείται η πολιτική αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider