Το πετρέλαιο μπορεί να «φλερτάρει» με τα 80 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο μπορεί να «φλερτάρει» με τα 80 δολάρια

Το πετρέλαιο μπορεί να «φλερτάρει» ακόμη και με τα 80 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, καθώς, εκτός από τη συριακή κρίση, πολλοί είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τιμή του. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντίδραση των συμμάχων του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, δηλαδή του Ιράν και της Ρωσίας και το πώς ο Λευκός Οίκος θα χειριστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και τι θα κάνει με τις κυρώσεις κατά της συγκεκριμένης χώρας η οποία ανήκει στο καρτέλ του ΟΠΕΚ.

Η Συρία παράγει αμελητέες ποσότητες πετρελαίου αλλά η στρατιωτική επέμβαση «ανέβασε» την τιμή του στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβου για περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή. Επιπρόσθετα, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων παρασκευής χημικών όπλων στη Συρία πέτυχαν το σκοπό τους ενώ η επέμβαση έχει εκληφθεί ως μια μεμονωμένη ενέργεια.

«Νομίζω ότι η αγορά θα ηρεμήσει κάπως όσον αφορά στην ανησυχία της για τα χτυπήματα, τα οποία ήταν πιο περιορισμένα από ό,τι θα ανέμενε κανείς και προκάλεσαν περιορισμένες αντιδράσεις από το καθεστώς του Άσαντ ή τη Ρωσία», σημείωσε ο Robin Mills, από την Qamar Energy. «Είναι πλέον αρκετά ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη συμφωνία από το Ιράν αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι σκοπεύουν να κάνουν μετά. Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Η αγορά αυτή τη στιγμή είναι πιο ευάλωτη απέναντι σε γεωπολιτικούς κινδύνους», προσθέτει.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στο CNBC «το αργό ξεπέρασε τις προσδοκίες αυτή τη φορά και σημείωσε μεγάλη άνοδο και μάλιστα υπερβολικά γρήγορα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεωπολιτικά καθόρισαν το ράλι που κατέγραψε το πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα», σημείωσε η Amrita Sen, αναλύτρια στο Energy Aspects.

«Ωστόσο, τείνουμε να οδηγηθούμε σε sell off αυτή την εβδομάδα καθώς έχει υποχωρήσει ο θόρυβος από τα χτυπήματα στη Συρία και έχουν πέσει οι τόνοι στην Ουάσιγκτον».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτό δεν σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα το πετρέλαιο δεν θα μπορούσε να κινηθεί κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Τα αμερικανικά χτυπήματα κατά της Συρίας αναμένεται ότι θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ενώ στις 12 Μαΐου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο Τραμπ για τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider