Με επιτυχία στέφεται η συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με επιτυχία στέφεται η συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής

Με επιτυχία στέφεται, μέχρι στιγμής, η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του OPEC για τον Ιανουάριο.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση, η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 890.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,14 εκατ. βαρέλια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο CNBC.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι πετρελαϊκές χώρες του OPEC αλλά και άλλες που δεν ανήκουν στον οργανισμό, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την ημερήσια παγκόσμια παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Έκτοτε, πολλοί παράγοντες της αγοράς αλλά και αναλυτές έχουν διατυπώσει έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η βαρυσήμαντη συμφωνία, η οποία στοχεύει στη στήριξη της τιμής του πετρελαίου που έχει υποστεί τεράστιες απώλειες την τελευταία διετία.

Η σημερινή ανακοίνωση του OPEC, ωστόσο, βάζει τέλος στις αμφιβολίες για την εφαρμοστικότητα της συμφωνίας. Παρά την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων, πάντως, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να κινείται πτωτικά. Στις 14:45 (ώρα Ελλάδος), το Brent υποχωρούσε κατά 0,56% στα 56,38 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αργό WTI υποχωρούσε κατά 0,39% στα 53,65 δολάρια/βαρέλι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου Fitch, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες θέλουν τιμές άνω των 50-60 δολαρίων/βαρέλι προκειμένου οι ταμειακές ροές να «πιάσουν» το νεκρό σημείο (break even) το 2017. Τα επίπεδα αυτά υποδηλώνουν σημαντική βελτίωση στη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου, αν αναλογιστεί κανείς ότι τις «χρυσές» εποχές του πετρελαίου, οι πετρελαϊκές πάσχιζαν για το break even στα 100 δολάρια/βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider