«Μισή» συμφωνία για το πετρέλαιο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μισή» συμφωνία για το πετρέλαιο

«Κατεύθυνση» αναζητά την Πέμπτη η αγορά πετρελαίου, καθώς αναλυτές, επενδυτές και λοιποί παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται κατά πόσο είναι αρκετή για να επαναφέρει την πολυπόθητη ισορροπία στην αγορά του «μαύρου χρυσού» η συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη στο Αλγέρι μεταξύ των χωρών του OPEC.

Η αγορά βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αποτίμησης των τεκταινόμενων στη σύνοδο της Αλγερίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται περίτρανα από τις «μουδιασμένες», αν όχι «νωχελικές» κινήσεις που σημειώνονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Aκόμη κι αν προέκυψε «λευκός καπνός» από την Αλγερία και οι χώρες του OPEC συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το πρόβλημα υπερπροσφοράς, κανείς δεν μπορεί για την ώρα να εγγυηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να αποφέρει τα προσδοκώμενα, αφού ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» τα ακριβή επίπεδα παραγωγής για κάθε χώρα.

Ο περιορισμός της παραγωγής ανά χώρα παίρνει αναβολή για τον Νοέμβριο, ενώ τη δική τους οπτική πρέπει να παρουσιάσουν το συντομότερο δυνατό και οι χώρες μη μέλη του OPEC, όπως η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας προβλέπει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, από τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής των 33,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Παρά το γεγονός πως η συμφωνία της Αλγερίας είναι η πιο κρίσιμη που έχει ληφθεί σε επίπεδο χωρών του OPEC από το 2008, δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να μειώσει τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται εδώ και μήνες η αγορά πετρελαίου.

«Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία. Απομένουν ωστόσο καίρια ερωτήματα – για επιμέρους πτυχές της συμφωνίας – που ζητούν απαντήσεις. Και αυτές οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τον OPEC τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς καθυστερήσεις», σχολιάζει ο Tamas Varga, αναλυτής, αρμόδιος για ζητήματα της αγοράς πετρελαίου, στη βρετανική PVM Oil Associates.

«Πολλές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Τι σημαίνει αυτό; Πως ανά πάσα στιγμή η συμφωνία μπορεί να ανατραπεί. Μπορεί να μην κατορθώσει τελικά να εφαρμοστεί», προειδοποιεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών, τις θέσεις των οποίων επικαλείται το πρακτορείο CNBC, η απόφαση των χωρών του OPEC για τη μείωση της παραγωγής μπορεί να μην καταφέρει να «συγκρατήσει» την υπερπροσφορά του «μαύρου χρυσού» σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί για την παραγωγή πετρελαίου από το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία.

«Προβλήματα υπερπροσφοράς δεν επιλύονται έτσι εύκολα. Πρέπει όλοι να συμμεριστούν την ανάγκη περιορισμού της παραγωγής τους», σημειώνει ο Eugen Weinberg, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank για τα commodities.

Ωστόσο για αρκετούς αναλυτές, η συμφωνία της Αλγερίας είναι ικανή να αποτρέψει – σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο – μια πολύ μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ταυτόχρονα, ενισχύει μετά από πάρα πολύ καιρό το «κύρος» του OPEC, έναν οργανισμό που πολλοί έσπευσαν να «διαγράψουν» όταν ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

«Μια συμφωνία, έστω και ελλιπής, είναι κάτι καλύτερο από το τίποτα. Η σύνοδος στο Αλγέρι δεν ήταν καν μια επίσημη συνάντηση, σίγουρα όμως εξαγοράζει πολύτιμο χρόνο για την πολύπαθη αγορά του πετρελαίου», υποστηρίζει ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της IHS.

Πρόκειται άλλωστε για μια συμφωνία που επετεύχθη σε μια… ενδιαφέρουσα στιγμή, καθώς ενισχύεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας. Την ώρα μάλιστα που η τελευταία επιχειρεί να προωθήσει ένα νέο μοντέλο ενίσχυσης της οικονομίας της, λιγότερο εξαρτημένο από την αγορά πετρελαίου.

«Η διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, μακριά από το πετρέλαιο, δεν είναι κάτι εφικτό», προειδοποιεί ωστόσο ο Daniel Yergin και προσθέτει πως «κανείς δεν επιθυμεί να δει μια περαιτέρω μείωση – κατά επιπλέον πέντε δολάρια – της τιμής του πετρελαίου».

Οι αναλυτές της Goldman Sachs παραμένουν ωστόσο πιο επιφυλακτικοί. Στο άκουσμα της είδησης περί επίτευξης συμφωνίας, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έσπευσε να προειδοποιήσει πως ο «λευκός καπνός» που προέκυψε από το Αλγέρι δεν είναι αρκετός για να μεταβάλλει η Goldman Sachs τις προβλέψεις για την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Για τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα δοκιμάσει τα επίπεδα των 43 δολαρίων το βαρέλι προσεχώς.

«Η συμφωνία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ύστατη προσπάθεια των χωρών του OPEC να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο», σημειώνουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Barclays. «Επιχειρείται ωστόσο οι αποφάσεις που αφορούν στην αγορά πετρελαίου να αποσυνδεθούν από τις γεωπολιτικές εντάσεις που χωρίζουν, τη δεδομένη στιγμή, Σαουδική Αραβία και Ιράν», προσθέτουν οι ίδιοι. «Ο OPEC μπορεί να βρισκόταν σε χειμερία νάρκη εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο μάλλον έχει αρχίσει να ξυπνάει», διαμηνύει η Barclays.

H έκβαση της συνόδου στο Αλγέρι δεν κάνει μεγάλη διαφορά ούτε για τη Societe Generale. Η γαλλική επενδυτική τράπεζα διατηρεί τις προβλέψεις της για την πορεία της τιμής του πετρελαίου ως εξής:

- Στα 50 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο τύπου brent στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.

- Στα 60 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο τύπου brent στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο πριν τις 18:00 ώρα Ελλάδος, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου ενισχύονταν οριακά κατά 0,19% στα 47,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτωτικά κατά 0,21% στα 48,59 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider