Όμικρον και Πάουελ έριξαν τη Wall Street - Έχασε 650 μονάδες ο Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όμικρον και Πάουελ έριξαν τη Wall Street - Έχασε 650 μονάδες ο Dow
Oι φόβοι για τη μετάλλαξη Όμικρον επισκίασαν τις αγορές, ενώ οι δηλώσεις του πρόεδρου της Fed για πιο γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής επιβάρυναν το κλίμα. 

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street, αντιστρέφοντας τα κέρδη της Δευτέρας, καθώς οι φόβοι για τη μετάλλαξη Όμικρον επισκίασαν τις αγορές, ενώ οι δηλώσεις του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για πιο γρήγορη σύσφιξη των συνθηκών νομισματικής πολιτικής επιβάρυναν το κλίμα.

Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε πως μπορεί να δικαιολογηθεί μια πιο γρήγορη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη και δυνητικά εντείνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του την Τρίτη ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, ο Πάουελ είπε ότι ο κίνδυνος ενός πιο επίμονου πληθωρισμού έχει αυξηθεί και η Fed μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει τo tapering κάτι που θα μπορούσε να «στρώσει το χαλί» για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,86% ή 652,22 μονάδες κλείνοντας στις 34.483,72, ενώ ο S&P 500 έχασε 1,9% στις 4.567. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,6% στις 15.537,69 μονάδες. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Dow έχασε 3,7%, ο S&P 500 0,8%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,25%.

Στα εμπορεύματα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου εμφάνισαν ισχυρές απώλειες, με τις τιμές να σημειώνουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Το WTI Ιανουαρίου έχασε 3,77 δολάρια ή 5,4%, κλείνοντας στα 66,18 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με τη μηναία πτώση να φτάνει το 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Το Brent Ιανουαρίου υποχώρησε 2,87 δολάρια ή 3,9%, στα 70,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, χάνοντας πάνω από 16% για το σύνολο του Νοεμβρίου.

Χαμηλότερα έκλεισαν και τα συμβόλαια χρυσού, χάνοντας τα όποια κέρδη είχε καταφέρει να αποκομίσει εντός της ημέρας. Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 8,70 δολάρια ή 0,5% στα 1,776,50 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ευρύτερα για τον μήνα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε πτώση 0,4% (στο πιο άμεσο και ενεργό συμβόλαιο).

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Moderna ανέφερε πως τα εμβόλια που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής, με τις μετοχές της Moderna και των άλλων μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών να σημειώνουν έντονες απώλειες. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα σημερινά εμβόλια να παράσχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας απέναντι στην Όμικρον όπως έκαναν με την Δέλτα, είπε ο Stephane Bancel μιλώντας στους Financial Times. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα. Δεν ξέρω ακριβώς πόση επειδή πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία. Αλλά οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα... λένε ότι αυτό δεν θα πάει καλά». Η μετοχή της Moderna υποχώρησε 4,4%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες τον Νοέμβριο έναντι 113,8 μονάδων τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 110 μονάδες. Την πρώτη κάμψη εδώ και 1,5 έτος κατέγραψε ο δείκτης της S&P Case-Shiller για τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider