Αurora Energy Research: Αβεβαιότητα για τις τρέχουσες χαμηλές τιμές σε βάθος χρόνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αurora Energy Research: Αβεβαιότητα για τις τρέχουσες χαμηλές τιμές σε βάθος χρόνου
Την εκτίμησή του πως οι τρέχουσες χαμηλές τιμές δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική εξέφρασαν οι ειδικοί της Aurora Energy Research, με αφορμή την πτώση των χονδρικών τιμών και την υψηλή παραγωγή ΑΠΕ κατά τον Απρίλιο.

Την εκτίμησή του πως οι τρέχουσες χαμηλές τιμές δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική εξέφρασαν οι ειδικοί της Aurora Energy Research, με αφορμή την πτώση των χονδρικών τιμών και την υψηλή παραγωγή ΑΠΕ κατά τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι λόγοι οφείλονται στις ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, την προβλεπόμενη αύξηση των τιμών του EU ETS και της ανάγκης του συστήματος για παραπάνω ευελιξία.

Οι αναλυτές της Aurora Energy Research αναγνωρίζουν τις ακόλουθες βασικές τάσεις στην αγορά:

  • Τον Απρίλιο του 2024 σημειώθηκε η υψηλότερη παραγωγή ΑΠΕ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ιστορικά δεδομένα τα προηγούμενα έτη.
  • Παράλληλα, οι τιμές, κυρίως του φυσικού αερίου, έχουν καταγράψει σημαντική πτώση, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των σταθμών παραγωγής συνδυασμένου κύκλου και, συνεπώς, των χονδρικών τιμών.
  • Η ζήτηση παραμένει σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά δεν έχει ανακάμψει πλήρως στα «φυσιολογικά» επίπεδα για τους ιστορικούς μήνες Απριλίου.

Σχολιάζοντας τις τάσεις της αγοράς, ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert της Aurora Energy Research, δηλώνει:

«Περαιτέρω πτώση των τιμών αερίου κατά τους μήνες του Μαρτίου και Απρίλιου του 2024, σε συνδυασμό με την υψηλότερη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με ιστορικά αντίστοιχους μήνες, οδήγησαν σε δραματικές πτώσεις των τιμών στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ η παραγωγή ανανεώσιμων ενεργειών αναμένεται να αυξηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτή η σύντομη περίοδος πολύ χαμηλών τιμών ενδέχεται να μην αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για μακροπρόθεσμες προβλέψεις, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα των αγορών και οι διακυμάνσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider