Τα παράγωγα είναι το νέο «στοίχημα» του Bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα παράγωγα είναι το νέο «στοίχημα» του Bitcoin

Η CME Group, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός όμιλος παγκοσμίως, βρήκε πώς θα κάνει τους θεσμικούς επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το Bitcoin: θα εκδώσει futures (παράγωγα) για το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα που θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη «φούσκα» της δεκαετίας.

Μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της CME την Τρίτη, το Bitcoin εκτοξεύτηκε πάνω από τα 6.400 δολάρια, συνεχίζοντας το ξέφρενο ράλι που έχει οδηγήσει το ψηφιακό νόμισμα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο όμιλος με έδρα το Σικάγο, ο οποίος παρέχει ένα μεγάλο φάσμα χρηματιστηριακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί δεικτών όπως ο S&P 500 και εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός, σκοπεύει να κυκλοφορήσει τα futures του Bitcoin έως το τέλος του έτους, καθώς αναμένει την έγκριση από τις εποπτικές αρχές.

Παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί, όπως η UBS, έχουν επανειλημμένα διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για τα ψηφιακά νομίσματα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που θα κάνει τη διαφορά στις αποδόσεις τους. Η διαπραγμάτευση παράγωγων προϊόντων, όμως, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς δίνουν στους θεσμικούς επενδυτές τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν τις θέσεις τους. Ανοίγουν, επίσης, τον δρόμο για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).

Αυτό που προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, είναι η χρονική στιγμή στην οποία αποφάσισε η CME να ανακοινώσει τα σχέδιά της. Μόλις πριν έναν μήνα, ο πρόεδρος του ομίλου Μπράιαν Νταρκάιν είχε δηλώσει στην τηλεόραση του Bloomberg ότι «πραγματικά δεν το θεωρώ πιθανό να προχωρήσουμε στην έκδοση futures στο άμεσο μέλλον». Την προηγούμενη εβδομάδα, βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος Τέρι Ντάφι είχε προϊδεάσει για τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η CME «μπορεί να σημειώνει μεγάλη επιτυχία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αν διαβεί το κατώφλι του».

Η CME δεν είναι η πρώτη, πάντως, που ανακοινώνει τα σχέδιά της για έκδοση futures στο Bitcoin. Νωρίτερα, μια άλλη εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων με έδρα το Σικάγο, η Cboe Global Markets Inc. ανακοίνωσε τα αντίστοιχα σχέδιά της, η οποία σκοπεύει να κυκλοφορήσει το νέο προϊόν στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider