Η Κομισιόν βιάζεται να κλείσει το κεφάλαιο «ΔΕΗ»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν βιάζεται να κλείσει το κεφάλαιο «ΔΕΗ»

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να «κλειδώσει» το μείγμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα διατεθεί προς πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν βιάζεται να κλείσει το θέμα της ΔΕΗ και της διάθεσης του 40% των λιγνιτών και το υπουργείο να προχωρήσει εγκαίρως στο market test του Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, το κλίμα είναι καλό μεταξύ των δύο πλευρών. Η Κομισιόν μάλιστα φαίνεται να ενστερνίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για επιτυχία του market test και αν και δεν θέτει θέμα διάθεσης υδροηλεκτρικών ζητά διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική πρόταση (Αμύνταιο και μονάδες Φλώρινας)του «καλαθιού» π ου θα διατεθεί προς πώληση καθώς δεν το θεωρεί ελκυστικό ειδικά όσο σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το Αμύνταιο.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο, θεωρεί ότι δεν μπορούν να διατεθούν νέες μονάδες οι οποίες δεν θα απαιτούν επενδύσεις από την πλευρά του αγοραστή και η ΔΕΗ να αναλάβει ανισομερώς μεγάλο κόστος για επενδύσεις σε μονάδες που χρήζουν αναβάθμισης.

«Η λογική της αγοράς του 40% είναι τα κέρδη που θα προκύψουν να επενδυθούν εκ νέου. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θέλει να κλείσει το θέμα και αναμένουμε ότι μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση. Έχει γίνει λόγος για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και δεν θέλουν το Αμύνταιο», σημειώνει καλά πληροφορημένη πηγή.

Υπό αυτές τις συνθήκες το τελικό πακέτο τείνει να συμπεριλάβει τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης μαζί με την άδεια για την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου στη Μελίτη. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συμπεριληφθεί η μονάδα Αγίου Δημητρίου η οπία αποτελεί τη ναυαρχίδα της ΔΕΗ.

Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι αυτό προέρχεται από πολλές διαφορετικές πλευρές, τόσο από Ασία όσο και από τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η πώληση μονάδων έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν με απόφαση η οποία επανέφερε σε ισχύ αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2008 και του 2009, σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους Θεσμούς την υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα τη μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider