«Δώρο» για την Ελλάδα η χαμηλή τιμή του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δώρο» για την Ελλάδα η χαμηλή τιμή του πετρελαίου

«Δώρο» για την Ελλάδα αναμένεται να είναι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου η οποία δεν δείχνει μακροπρόθεσμα να επηρεάζεται ούτε από την καταιγίδα Χάρβεϊ ούτε από την κρίση στην Άπω Ανατολή, τουλάχιστον στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Επιχειρήσεις, βιομηχανίες, οδηγοί και νοικοκυριά θα εκμεταλλευθούν για άλλη μια χρονιά το φθηνότερο πετρέλαιο το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 54 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, μια τιμή η οποία απέχει αρκετά από τις προβλέψεις κάποιων που έκαναν λόγο για 60 ή 70 δολάρια όταν είχε επιτευχθεί η συμφωνία των χωρών ενός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Παραμένει χαμηλός ο πήχης για το πετρέλαιο το 2018

Παραμένει χαμηλός ο πήχης για την τιμή του πετρελαίου το 2018 καθώς οι τράπεζες υποβάθμισαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τις προβλέψεις τους για τις τιμές θεωρώντας ότι όταν λήξει η συμφωνία του ΟΠΕΚ τον επόμενο χρόνο για το πλαφόν στην παραγωγή, η υπερπροσφορά θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

Η συμφωνία των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και άλλων 10 εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 2% λήγει τον Μάρτιο του 2018, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές καθώς ο καιρός πλησιάζει.

Η πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal σε 14 επενδυτικές τράπεζες, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Αυγούστου, προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 54 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, ένα δολάριο χαμηλότερα σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου.

Οι τράπεζες αναμένουν το αμερικανικό αργό να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 51 δολάρια το βαρέλι το 2018, δύο δολάρια χαμηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από την καταιγίδα Χάρβεϊ, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Όπως είναι γνωστό αποτέλεσμα της καταιγίδας ήταν να μείνει εκτός λειτουργίας το 13,5 % της παραγωγής του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

«Εξακολουθούμε να περιμένουμε πως οι τιμές θα υποχωρήσουν ξανά του χρόνου που λήγει η συμφωνία του ΟΠΕΚ και η παραγωγή των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί και πάλι εξαιτίας των υψηλότερων τιμών», σημείωσε ο Tom Pugh, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Πως η χαμηλή τιμή του πετρελαίου επηρεάζει την Ελλάδα

Επιχειρήσεις, βιομηχανίες, μεταφορές και νοικοκυριά επηρεάζονται από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου καθώς μειώνεται το κόστος παραγωγής, η βενζίνη παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αισθητά φθηνότερο σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε για παράδειγμα πριν από μια πενταετία.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως αναμένουν οι τιμές να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (κυμάνθηκε γύρω στα 0,93 ευρώ το λίτρο). Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να περνούν οι όποιες μειώσεις στους καταναλωτές και να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας αντίστοιχα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Το πετρέλαιο κίνησης, αποτελεί μια πιο ιδιαίτερη περίπτωση καθώς η διαφορά όταν μειώνεται η τιμή του πετρελαίου δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στους τελικούς καταναλωτές-οδηγούς.

Αυτό συμβαίνει διότι πάνω από το 60% είναι φόρος, ο οποίος βέβαια δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές τιμές του αργού διεθνώς.

Οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις αναμένεται να ευνοηθούν καθώς μειώνονται τα λειτουργικά τους κόστη. Ορισμένοι μάλιστα κλάδοι της βιομηχανίας οι οποίοι είναι πιο ενεργοβόροι όπως είναι για παράδειγμα οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες ιδιοκατανάλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider