Υγεία

Η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Newsroom

Το ενδεχόμενο ο επαρκής ύπνος να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης διερεύνησε κλινική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Ημέρας Έρευνας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, όπως ορμονικές αλλαγές, γήρανση και παράγοντες τρόπου ζωής. Ωστόσο, σε μερικούς ασθενείς δεν υπάρχει προφανής αιτία. Ως εκ τούτου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο αναζήτησαν νέους παράγοντες κινδύνου και εξέτασαν τι άλλο αλλάζει στη διάρκεια της ζωής όπως τα οστά.  

Στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των '20, οι άνθρωποι φτάνουν σε αυτό που ονομάζεται μέγιστη οστική πυκνότητα, η οποία είναι υψηλότερη για τους άνδρες από ότι για τις γυναίκες. Αυτή η κορύφωση είναι ένας από τους κύριους καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου κατάγματος αργότερα στη ζωή.
Αφού φτάσει σε αυτό το μέγιστο σημείο, η οστική πυκνότητα ενός ατόμου παραμένει περίπου σταθερή για μερικές δεκαετίες. Στη συνέχεια, όταν οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνοπαυσιακή περίοδο, παρουσιάζουν επιταχυνόμενη απώλεια οστικής μάζας. Οι άνδρες παρουσιάζουν επίσης μείωση της οστικής πυκνότητας καθώς γερνούν.

Τα πρότυπα ύπνου εξελίσσονται επίσης με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο συνολικός χρόνος ύπνου τους μειώνεται και η σύνθεσή του αλλάζει. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση ύπνου, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς, αυξάνεται με την ηλικία. Από την άλλη πλευρά, ο ύπνος βραδέων κυμάτων (βαθύς) μειώνεται καθώς γερνάμε.

«Δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου και η σύνθεσή του που αλλάζουν. Η προτίμηση της κιρκαδικής φάσης αλλάζει επίσης κατά τη διάρκεια της ζωής, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», δήλωσε ο Christine Swanson, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, αναφερόμενος στην προτίμηση των ανθρώπων για το πότε κοιμούνται και πότε ξυπνούν.

Η πιθανή σχέση του ύπνου με την υγεία των οστών

Όπως εξηγεί ο ειδικός, γονίδια που ελέγχουν το εσωτερικό μας ρολόι υπάρχουν σε όλα τα οστικά κύτταρα μας. Όταν αυτά τα κύτταρα, που απορροφώνται και σχηματίζουν οστά, απελευθερώνουν ορισμένες ουσίες στο αίμα που μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε πόση οστική εναλλαγή (κατά την διαδικασία αυτή, νέο οστό παράγεται και αντικαθιστά το παλιό που αποδομείται) συμβαίνει σε μια δεδομένη στιγμή. Αυτοί οι δείκτες οστικής απορρόφησης και σχηματισμού ακολουθούν έναν καθημερινό ρυθμό. Το εύρος αυτού του ρυθμού είναι μεγαλύτερο για τους δείκτες της οστικής απορρόφησης, παρά για τους δείκτες σχηματισμού οστών. «Αυτή η ρυθμικότητα είναι πιθανώς σημαντική για τον φυσιολογικό μεταβολισμό των οστών και υποδηλώνει ότι η διαταραχή του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία των οστών», ανέφερε ο Swanson.

Για να κατανοήσουν περαιτέρω αυτή τη σχέση, ο Swanson και οι συνεργάτες του ερεύνησαν πώς οι δείκτες της οστικής εναλλαγής ανταποκρίθηκαν στον σωρευτικό περιορισμό του ύπνου και στη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού. Για τη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες ζούσαν σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον νοσηλείας, δεν ήξεραν τι ώρα ήταν και τους έβαλαν σε πρόγραμμα 28 ωρών αντί για ημέρα 24 ωρών.

«Αυτή η κιρκαδική διαταραχή έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει τις πιέσεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια της περιστρεφόμενης νυχτερινής βάρδιας και είναι περίπου ισοδύναμη με το να πετάς (με αεροπλάνο) τέσσερις ζώνες ώρας δυτικά κάθε μέρα, για τρεις εβδομάδες. Το πρωτόκολλο έκανε επίσης τους συμμετέχοντες να κοιμούνται λιγότερο», εξηγεί ο καθηγητής.

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τους δείκτες οστικής εναλλαγής στην αρχή και στο τέλος αυτής της παρέμβασης και βρήκε σημαντικές επιζήμιες αλλαγές στην οστική ανανέωση τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ως απόκριση στον ύπνο και τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού. Οι επιζήμιες αλλαγές περιελάμβαναν μειώσεις στους δείκτες σχηματισμού οστού που ήταν σημαντικά μεγαλύτερες σε νεότερα άτομα και στα δύο φύλα σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα άτομα.
Επιπλέον, οι νεαρές γυναίκες εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις στον δείκτη οστικής απορρόφησης.

Εάν ένα άτομο σχηματίζει λιγότερα οστά ενώ εξακολουθεί να απορροφά την ίδια ποσότητα - ή ακόμα περισσότερο - τότε, με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια οστού, οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, τονίζουν οι ερευνητές.

Εντούτοις, και το φύλο και η ηλικία μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, με τις νεότερες γυναίκες να είναι δυνητικά οι πιο ευάλωτες στον καταστροφικό αντίκτυπο του κακού ύπνου στην υγεία των οστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: