Υγεία

Αντιδράσεις για το «μπλόκο» στη συνταγογράφηση σε παθολόγους που δεν συμμετέχουν στον προσωπικό γιατρό 

Έφη Τσιβίκα

Αναβρασμός επικρατεί στην ιατρική κοινότητα μετά τις έμμεσες προειδοποιήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι θα περιοριστεί το δικαίωμα συνταγογράφησης στους παθολόγους που δεν δηλώνουν συμμετοχή στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση συνδικαλιστικών οργάνων και ιατρικών συλλόγων, ενώ έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα ανέκυψε όταν σε σχετική διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσαν η Ελληνική Ακαδημία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, «υπαινίχθηκαν ότι η πρόσβαση των παθολόγων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και κατ’ επέκταση στην έκδοση παραπεμπτικών και συνταγών είναι υπό συζήτηση», σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας.

Ακολούθησε επιστολή της Ένωσης προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που -όπως τονίζει- έχουν κατοχυρωθεί και δεν αμφισβητούνται. «Η πρόσβαση των ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία εξετάσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών, το οποίο κατακτήθηκε προ 10ετιας και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ζητά από το Υπουργείο Υγείας επίσημη και πλήρη διάψευση τέτοιων σκέψεων, εν όψει του διαλόγου «στο πλαίσιο της πολλά υποσχόμενης νέας προσπάθειας για τον προσωπικό ιατρό».

Αντιδράσεις από ιατρικούς συλλόγους

Θέση επί του θέματος πήρε με ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά, ότι το δικαίωμα στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων όλων των ιατρών αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα και δεν θα γίνει αποδεκτή καμία τροποποίηση αυτής της διαδικασίας, καθώς είναι προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας.

Ο ΙΣΑ καλεί τον Υπουργό Υγείας και τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ να επιβεβαιώσουν ότι αφενός δεν θα υπάρξει περιορισμός στην πιστοποίηση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία εξετάσεων, αφετέρου δεν πρόκειται να τεθεί θέμα επιστράτευσης των προσωπικών ιατρών.

«Η ελεύθερη συνταγογράφηση είναι κατάκτηση και δικαίωμα όλων των γιατρών και όχι εργαλείο έμμεσου εκβιασμού από την πολιτεία», αναφέρει μεταξύ άλλων και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ).

Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει δημοσίως τόσο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας.

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα έφτασε ακόμα και στη Βουλή, καθώς όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (13/10), ερώτηση στον υπουργό Υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φραγγίδης, γιατρός γυναικολόγος στο Κιλκίς.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, ο κ. Πλεύρης έχει αφήσει να αιωρείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τη συνταγογράφηση όσων ιδιωτών παθολόγων και γενικών γιατρών δεν επιλέξουν τελικά να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του προσωπικού γιατρού, ενώ δεν αντέδρασε στην επιστολή των παθολόγων, διαψεύδοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Αληθεύει ότι στην τοποθέτησή σας κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας διαδικτυακής εκδήλωσης αφήσατε υπόνοιες για σύνδεση του δικαιώματος των γιατρών για ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπομπή σε εξετάσεις με την εγγραφή τους στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού; Είναι στις προθέσεις σας να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο;

Σκοπεύετε, αντι για ποινές, να δώσετε επιπλέον κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσετε περισσότερους γιατρούς να εγγραφούν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού; Αν ναι, ποια είναι αυτά;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ερωτών βουλευτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: