Υγεία

"Κόβονται" τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ

Newsroom

Τον περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80%, πλην των πολύ έκτακτων και σοβαρών περιπτώσεων προκρίνει το υπ. Υγείας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠε), το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός κ. Γκάγκα.

Από την οδηγία, η οποία δίνεται προς αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η έξαρση της πανδημίας, δεν εξαιρούνται οι ιδιωτικές κλινικές, εξαιρούνται όμως τα ειδικά νοσοκομεία.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζονται κανονικά οι θεραπείες ασθενών με χρόνιες παθήσεις που υποβάλλονται σε ειδικού τύπου θεραπείες, όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις, συνεδρίες τεχνητού νεφρού κλπ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Αττικής. Ειδικά για την Αττική, σημειώνει ότι εμφανίζονται 15 κλίνες κενές στο ΚΑΤ, οι οποίες όμως δόθηκαν τη Παρασκευή το απόγευμα. Γεμάτες είναι οι κλίνες ΜΕΘ και  στην Πελοπόννησο καθώς και στη Δυτική Ελλάδα. 

Ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για επιλογή ασθενών, τονίζοντας ότι λόγω της βαρύτητάς τους ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχουν κρεβάτια, καθιστώντας το σχεδιασμό λειτουργίας του συστήματος Υγείας "ως μία υγειονομική περιφέρεια" ανεφάρμοστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: