Υγεία

Θεοδωρίδου:To "πρωτόκολλο" για τους πλήρως εμβολιασμένους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Newsroom

Τα βήματα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ακολουθεί η Ελλάδα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών που έρχονται σε επαφή με κρούσμα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών υγείας τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν θα υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται και δεν κάνουν μοριακά τεστ, παρά μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα. Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για όσους έχουν λάβει τη μία δόση. Τα άτομα αυτά είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως στην περίπτωση αυτή ενδέχεται η όποια επαφή να πέσει σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. 

Στο περιθώριο της ενημέρωσης, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι το ίδιο ισχύει και για τους νοσήσαντες και αναρρώσαντες από Covid, εντός ενός εξαμήνου από τη διάγνωση της λοίμωξης.

Σε αντίθεση με τη σχετική οδηγία του CDC, η υποχρεωτικότητα του self test στις διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα μας και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

"Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, ενώ έχουν συνήθως ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τα τεστ μαζικού ελέγχου που γίνονται στους χώρους εργασίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, ή φυλακές όπου μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν μαζικές εξάρσεις του ιού", αναφέρει η οδηγία του CDC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.