Υγεία

Τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό που δείχνουν ότι κάποιος έχει περάσει Covid

Newsroom

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων που «μαρτυρούν» αν κάποιος έχει νοσήσει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός προκύπτουν από νέα βρετανική μελέτη.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες όσοι έχουν περάσει τη λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 947 υγειονομικοί, μέσης ηλικίας 48 ετών, στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. Το 81% αυτών ήταν γυναίκες.

Οι 265 συμμετέχοντες ανέφεραν κατά τον εμβολιασμό τους πως είχαν ιστορικό λοίμωξης Covid-19.  Ενώ κατά μέσον όρο είχαν περάσει 8,9 μήνες από τότε που αρρώστησαν, οι 30 εξ αυτών  (11%) δήλωσαν πως ακόμα παρουσίαζαν ορισμένα συμπτώματα.

Η μελέτη κατέδειξε ότι όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 56%, έναντι του 47% όσων δεν είχαν ιστορικό της νόσου.

Στο 75% των περιπτώσεων εκδηλώθηκαν μέσα σε 24 ώρες από τον εμβολιασμό, ενώ δεν υπήρξαν περιστατικά μετά το πρώτο 48ωρο. 
Μεγαλύτερος ήταν, επίσης, ο αριθμός αλλά και η διάρκεια των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στους υγειονομικούς με ιστορικό Covid-19.

Συχνότητα και διάρκεια

Από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν τα εμβόλια, πέντε είχαν σημαντική διαφορά αναλόγως με το ιστορικό της νόσου. Μεταξύ αυτών, η διόγκωση των λεμφαδένων, η οποία παρατηρήθηκε στο 4% των υγειονομικών που είχαν περάσει τη λοίμωξη, έναντι του 1% των υγειονομικών που δεν είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Οι υπόλοιπες ήταν ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία και η αρθραλγία, με τα δύο τελευταία συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως συνδυαστικά στους υγειονομικούς που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό.

Η μυαλγία μαζί με την αρθραλγία φάνηκε να συσχετίζονται ισχυρότερα απ’ όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες με το ιστορικό Covid-19.

Η μελέτη δεν έδειξε να επηρεάζεται η πιθανότητα εμφάνισής τους από τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της νόσου, ενώ το μεσοδιάστημα με τον εμβολιασμό δεν φάνηκε επίσης να παίζει ρόλο. Οι τοπικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα ο πόνος στο σημείο της έγχυσης καθώς και τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν ανεξάρτητα από το ιστορικό Covid. 

Αναφορικά με τη διάρκεια των ανεπιθύμητων ενεργειών, κατά μέσον όρο ήταν,  3 ημέρες στους υγειονομικούς που είχαν περάσει τη λοίμωξη και 1,5 ημέρα σ’ εκείνους που δεν είχαν ιστορικό Covid.

Η μελέτη έχει προδημοσιευτεί στο medRxiv.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.