Τουρισμός

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως

Νίκη Παπάζογλου

Χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια και τον τουρισμό θα αποτελέσει το 2024 σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), με την παγκόσμια οικονομική συνεισφορά του κλάδου να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 11,1 τρισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά επίπεδα που έπιασε την τελευταία προ πανδημική χρονιά του 2019. Η επόμενη δεκαετία δε, προδιαγράφεται ακόμα καλύτερη, με τον κλάδο να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 16 τρις. εισφέροντας το 11,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις για το 2024

Ειδικότερα, βάσει της Έρευνας Οικονομικών Επιπτώσεων 2024 (EIR), ο κλάδος του τουρισμού παγκοσμίως το 2024 θα επισφραγίσει την οικονομική δυναμική του, δημιουργώντας το 1 στα 10 δολάρια παγκοσμίως και εισφέροντας 770 δισ. δολάρια επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του το 2019, ενώ θα υποστηρίζει σχεδόν 348 εκατ. θέσεις εργασίας , 13,6 εκατ. θέσεις εργασίας περισσότερες σε σχέση με την προπανδημική χρονιά. 

Μάλιστα 142 χώρες από τις 185 που αναλύθηκαν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα προηγούμενα εθνικά τους ρεκόρ.

Ανοδικά θα κινηθούν και οι δαπάνες των επισκεπτών, φτάνοντας τα 1,89 τρισ. δολάρια και προσεγγίζοντας τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2019. Αύξηση των δαπανών προβλέπεται μάλιστα και στα εσωτερικά ταξίδια, με τις εκτιμήσεις του WTTC να κάνουν λόγο για 5,4 τρισ. δολάρια από τον εσωτερικό τουρισμό.

Οι επιδόσεις του 2023

Αρωγός στην πορεία είναι και οι καλές επιδόσεις που καταγράφηκαν ήδη από το 2023, όπου παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες και τις γεωπολιτικές αναταράξεις, ο κλάδος προσέγγισε τις προπανδημικές επιδόσεις του, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά του και αποδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο του στην παγκόσμια οικονομία.

Αντιπροσωπεύοντας το 9,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με κάτι περισσότερο από 9,9 τρισ. δολάρια το 2023, το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού και των ταξιδίων κατάφερε να προσεγγίσει την χρυσή χρονιά υστερώντας μόλις κατά 4% από τότε. 

Την περασμένη χρονιά, μετά την δίνη της πανδημίας, ο κλάδος ενίσχυσε και το εργατικό δυναμικό του κατά επιπλέον 27,4 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το σύνολο σε σχεδόν 330 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Όσο για τις διεθνείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 33,1% φτάνοντας τα 1,63 τρισ. δολάρια το 2023, και πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας επέστρεψαν δριμύτερες στον τουριστικό χάρτη. Οι εγχώριες δαπάνες, επίσης, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 18% φτάνοντας σχεδόν τα 5 τρισ. δολάρια.

Οι προαναφερθείσες επιδόσεις ήρθαν δε παρότι δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του κόσμου υστερούν όσον αφορά στις διεθνείς δαπάνες επισκεπτών. Ο λόγος για τις ΗΠΑ και την Κίνα που βλέπουν πολύ πιο αργή αύξηση των διεθνών τουριστικών δαπανών. Σύμφωνα με τον WTTC πέρυσι στις ΗΠΑ, οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών παρέμειναν χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 ενώ αυτές των επισκεπτών της Κίνας υστερούσαν κατά σχεδόν 60%.

«Χρυσή» και η επόμενη δεκαετία

Η δυναμική της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να χαρακτηρίσει όλη την επόμενη δεκαετία, με τον κλάδο να εκτιμάται ότι το 2034 θα εισφέρει στην παγκόσμια οικονομία περί τα 16 τρισ. δολάρια, ήτοι το 11,4% του συνολικού ΑΕΠ.

Σημαντική θα είναι η συνεισφορά της και στην παγκόσμια αγορά εργασίας, παρέχοντας απασχόληση σε 449 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ήτοι το 12,2% του εργατικού δυναμικού.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: