Τεχνολογία

Θυμάστε τα netbooks που ήταν κάποτε στη μόδα; Έμοιαζαν με λάπτοπ αλλά ήταν τόσο αδύναμα που δεν επαρκούσαν για πολλά παραπάνω από σερφάρισμα στο Internet ή επεξεργασία κειμένου – τα tablets τα εξαφάνισαν από την αγορά. Το GPD Pocket δεν είναι netbook, αλλά ένα πολύ πιο ισχυρό μηχάνημα, με προδιαγραφές που συναντά κανείς σε μεγαλύτερα λάπτοπ, χωράει στην τσέπη σας και συγκέντρωσε πάνω από 3 εκατ. δολάρια στην καμπάνια χρηματοδότησής του στο Indiegogo.

Το πρώτο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι το αλουμινένιο περίβλημα και η ποιότητα κατασκευής, που φέρνουν στο νου τον τίτλο «Αγάπη μου, συρρίκνωσα το MacBook». Το μόλις 7ιντσο λάπτοπ διαθέτει τετραπύρηνο επεξεραστή Atom x7 της Intel, και 8GB μνήμης RAM με δίσκο SSD 128 GB. Είναι τόσο μικρό που ακόμη και η θύρα USB-C στο πλάι του μοιάζει μεγάλη. Διαθέτει επίσης θύρες USB3.0, Micro HDMI και υποδοχή ακουστικών. Στο παρακάτω βίντεο ο youtuber Όστιν Έβανς τεστάρει το πρωτότυπο που έλαβε από την κινέζικη εταιρεία που το κατασκευάζει.

Το GPD Pocket τρέχει λειτουργικό Ubuntu ή την πλήρη έκδοση των Windows 10 Home. Η καμπάνια χρηματοδότησής του έχει κλείσει, και όσοι συμμετείχαν πληρώνοντας 459 δολάρια θα λάβουν τις συσκευές τους τον Ιούνιο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη διάθεσή του στην ευρύτερη αγορά, αλλά η προτεινόμενη τιμή των 599 δολαρίων ακούγεται μάλλον υπερβολική. Μόνο κάποιος που θέλει οπωσδήποτε να λέει ότι έχει το μικρότερο λάπτοπ στον κόσμο θα έδινε για το GPD Pocket χρήματα με τα οποία αγοράζεις ένα ωραιότατο επώνυμο λάπτοπ 17 ιντσών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.