Τεχνολογία

Ανταγωνιστικό προβάδισμα στην αγορά των ημιαγωγών διεκδικεί η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου

Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να αυξήσει το αποτύπωμά της και συγχρόνως και την αυτονομία της, στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ημιαγωγών, η χώρα μας διεκδικεί ανταγωνιστικό προβάδισμα, προσελκύοντας νέες επενδύσεις αλλά σχεδιάζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Zepp Health, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία που ηγείται της παγκόσμιας αγοράς των Smart και Sport Watches, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει R&D κέντρο στην Αθήνα.

Για την ακρίβεια η εταιρεία, μέσω της θυγατρικής Whale Micro που συστάθηκε στην Ελλάδα στις 28 Νοεμβρίου 2022, προτίθεται να σχεδιάζει τα μικροτσίπ, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό των Smart και Sport Watches που διανέμει σε όλο τον κόσμο στο νέο κέντρο Έρευνας κι Ανάπτυξης στην Αθήνα.  Για το λόγο αυτό τα στελέχη της, ο CEO της Zepp Health, Wayne Huang, ο CFO Leon Deng καθώς και ο Gareth Jones, VP Strategic Business Development, επισκέφτηκαν πρόσφατα την ελληνική θυγατρική ώστε να συναντήσουν την ομάδα και να διερευνήσουν τις προοπτικές περαιτέρω επέκτασης. 

Το εγχείρημα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την Zepp Health να έχει ήδη στελεχώσει μερικώς το R&D τεχνολογίας ημιαγωγών και σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με 9 άτομα και να έχει ολοκληρώσει και τις σχετικές υποδομές τον Νοέμβριο 2022, όπου και συστάθηκε η Whale Microelectronics Hellas. Μέσα στο νέο έτος δε, η επένδυση, το ύψος της οποίας θα φτάσει σε πρώτο στάδιο τα 2 εκατ. δολάρια, θα περάσει στην επόμενη της φάση, η οποία περιλαμβάνει ενίσχυση του προσωπικού αλλά και προσδιορισμό των κατευθύνσεων των προϊόντων που θα ερευνώνται και θα σχεδιάζονται στη χώρα μας.

Σημειωτέον ότι η WhaleMicro Hellas, σχεδιάζει ολοκληρωμένα chips για wearables και για άλλα προϊόντα consumer electronics η παραγωγή των οποίων γίνεται σε Taiwan και Κίνα. Σε συνεργασία με το κινεζικό R&D κέντρο μάλιστα έχει ήδη στα σκαριά, με στόχο να είναι έτοιμο μέχρι το 2023, ένα chip τέτοιου τύπου. 

Όσο για τους λόγους που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την χώρα μας ως εφαλτήριο για την ευρωπαϊκή της παρουσία, είναι κατά κύριο λόγο το ταλέντο που υπάρχει εδώ. Σημαντικό ρόλο ωστόσο έπαιξε και η ψηφιακή στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει η χώρα μας την τελευταία τριετία. 

Στόχος η προσέλκυση κι άλλων εταιρειών στη χώρα

Η Zepp Health και την WhaleMicro Hellas βέβαια αποτελούν ένα παράδειγμα με την χώρα μας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει θέσει ως στόχο την  δραστηριοποίηση κι άλλων εταιρειών από τον ευρύτερο τομέα της μικροηλεκτρονικής στην Ελλάδα, με την αφορμή και του European Chips Act της ΕΕ.  «Το European Chips Act, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και πάλι» ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας ότι στόχος της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας θα πρέπει να είναι όχι μόνο ο σχεδιασμός αλλά και η παραγωγή μικροηλεκτρονικών συστημάτων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι υγειονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων τριών ετών δημιούργησαν τις προυποθέσεις ώστε κομμάτια της αλυσίδας αυτής να μεταφέρονται από την Ανατολή πίσω στη Δύση. «Βλέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές και νομοθετικές προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν ως καταλύτες σε αυτήν τη προσπάθεια. Και εκ των πραγμάτων με δεδομένο το Chips Act, το οποίο έρχεται, πρέπει και εμείς ως χώρα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα ενταχθούμε σε αυτή την αλυσίδα αξίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι η χώρα καλείται να ανταποκριθεί σε μια σειρά από ζητούμενα. «Το ένα είναι να κάνουμε capacity building, δηλαδή να βρούμε πώς αυτό το αποτύπωμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα γίνει μοχλεύοντας τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αξιοποιώντας τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια μέσω του chips act και μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ένα ακόμη κομμάτι της εξίσωσης είναι πώς μπορούμε για το συγκεκριμένο πεδίο να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες να είναι “έξυπνες” σε επίπεδο νομοθεσίας ή και γενικά στο πλαίσιο ενός industrial policy που θα συμβάλει στο να παράξουμε μεγαλύτερη αξία. Και βεβαίως να προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, σε αυτή τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη να διεκδικήσουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι με δεδομένο ότι στη χώρα συντελείται μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος γενικά στον τομέα της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Να θυμίσουμε ότι το European Chips Act προβλέπει να αξιοποιηθούν πάνω από 43 δισ. ευρώ επενδύσεων ώστε να στηρίξουν την πράξη για τα μικροκυκλώματα έως το 2030 , οι οποίες θα συνοδευτούν σε γενικές γραμμές από μακροπρόθεσμες ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος είναι δε μέσα από το κατάλληλο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί η Ευρώπη να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα στο 20 % της παγκόσμιας αγοράς έως το 2030, από το μετά βίας 10% που είναι σήμερα.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: