Tax & Labour

Αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θυμίζοντας την εποχή κατά την οποία η μετάβαση από τον ΟΤΕ σε τρίτους παρόχους θύμιζε έντονα το ρητό «κάθε αρχή και δύσκολη».

Το ίδιο ισχύει και στην αγορά της ενέργειας όπου οι καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομκές ή ευέλικτες λύσεις κυρίως για τηναντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης ή την εναλλακτική προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος εκτός ΔΕΗ αλλά πολλές φορές η έλλειψη σωστής πληροφόρησης, τους καθιστά ακόμη πιο διστακτικούς στην αλλαγή παρόχου.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η εξοικονόμηση κόστους είναι αρκετά σημαντική. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπαίνουν αργά και διστακτικά στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας προσφέροντας μια εναλλακτική έναντι του ρεύματος από τη ΔΕΗ. Πιο διαδεδομένη είναι η χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης, ζεστού νερού και μαγειρέματος ενώ στη βιομηχανία χρησιμοποιείται και για συμπαραγωγή. Αν και σε καμία περίπτωση η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, υπάρχουν ωστόσο κάποια tips, τα οποία καλό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για να γλιτώσουν κόπο, χρόνο και εκνευρισμό.

Σύνδεση με φυσικό αέριο

Η σύνδεση με φυσικό αέριο επιτρέπει την κάλυψη αναγκών θέρμανσης (κεντρικής και αυτόνομης), ζεστού νερού και μαγειρέματος (στις βιομηχανίες γίνεται και συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας) και σε αυτήν καταφεύγουν διαμερίσματα, μονοκατοικίες και επιχειρήσεις. Με φυσικό αέριο καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και τα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κλπ).

Η διαδικασία

  • Η πρώτη ενέργεια που απαιτείται είναι ο έλεγχος ύπαρξης δικτύου, κάτι που γίνεται τηλεφωνικά στο 1133. Το μόνο που χρειάζεται να αναφέρει ο ενδιαφερόμενος είναι την οδό και την περιοχή. Αν δεν υπάρχει δίκτυο, καλό είναι να ζητήσει ενημέρωση για το εάν έχει προγραμματιστεί η κατασκευή δικτύου στο άμεσο μέλλον.
  • Αφού πιστοποιήσει ο καταναλωτής ότι υπάρχει δίκτυο, σε περίπτωση που διαμένει σε πολυκατοικία πρέπει να λάβει τη συγκατάθεση του 51% των ιδιοκτητών.
  • Αν και η επόμενη λογική κίνηση είναι η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων (συμβόλαιο κλπ) στην επιχείρηση φυσικού αερίου καλό είναι να έχει προηγηθεί συνάντηση με εξουσιοδοτημένο μηχανικό-εγκαταστάτη. Αυτός δίνει χρήσιμες πληροφορίες όπως είναι η εγκατεστημένη ισχύς σε θερμίδες, την οποία πρέπει ο καταναλωτής να ξέρει προτού μεταβεί στην επιχείρηση φυσικού αερίου και συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και αιτήσεις.
  • Εφόσον εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου στη συνέχεια γίνεται κοστολόγηση του έργου (εσωτερικής και εξωτερικής εγκατάστασης και επιλογή των συσκευών). Ο μηχανικός πρέπει να εξετάσει τις  ιδιομορφίες της υφιστάμενης εγκατάστασης και του ακινήτου και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.
  • Ο πελάτης πληρώνει τα τέλη σύνδεσης (246 ευρώ) και την εγγύηση (υπολογίζεται ανάλογα με το λέβητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ανά 10.000 θερμίδες το κόστος είναι 33 ευρώ), προσκομίζει τα αποδεικτικά πληρωμής και τα δικαιολογητικά και υπογράφει τη σύνδεση. Κατόπιν η ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης) τοποθετεί τον μετρητή.
  • Ο εγκαταστάτης καταθέτει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για έγκριση στην ΕΠΑ
  • Μετά την εγκατάσταση του μετρητή και την έγκριση της μελέτης σας από την ΕΠΑ Αττικής κατασκευάζεται η εσωτερική εγκατάσταση από το μετρητή έως τα σημεία χρήσης και τοποθετούνται οι απαραίτητες συσκευές για τη χρήση του φυσικού αερίου. Ο εγκαταστάτης υποβάλλει στην ΕΠΑ Αττικής τα σχετικά έγγραφα.
  • Μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής εγκατάστασης  η ΕΠΑ Αττικής να πραγματοποιήσει τον τελικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει :

- έλεγχο τήρησης της μελέτης και των προδιαγραφών των χρησιμοποιούμενων υλικών

- έλεγχο αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων και εξαρτημάτων φυσικού αερίου

Όσον αφορά στο μετρητή, τα βασικά κριτήρια και η σειρά προτεραιότητας της επιλογής της θέσης του μετρητή είναι τα εξής:

1.    Στο εξωτερικό περιβάλλον στο όριο της ρυμοτομικής γραμμής

2.    Σε κοινόχρηστους χώρους στο ισόγειο του κτιρίου

3.    Σε εύκολα επισκέψιμο χώρο, κατάλληλο και αεριζόμενο

Δεν τοποθετείται ποτέ κάτω από το κύριο κλιμακοστάσιο του κτιρίου ή σε χώρους κάτω του πρώτου υπογείου του κτιρίου.

Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται από τις ενδείξεις του μετρητή, όπως στις περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ η πληρωμή γίνεται μετά την κατανάλωσή του.

Εξοικονόμηση: Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται για αυτόνομη οικιακή χρήση είναι πάνω από 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από 20% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Σύνδεση με τρίτους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Πλέον με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις εισέρχονται στο χώρο της λιανικής και προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται επικοινωνία με την εταιρεία. Η διαδικασία ωστόσο είναι λίγο πιο απλή καθώς ουσιαστικά απαιτείται:

  • Αίτηση με τα στοιχεία του προσώπου, φωτοτυπία ταυτότητας και τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς ανεξόφλητα υπόλοιπα.Κατόπιν, η ιδιωτική εταιρεία περνάει τα στοιχεία σε ένα κοινό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ  στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πάροχοι.
  • Η ΔΕΗ στέλνει τον τελικό λογαριασμό αφού έχει προηγηθεί τελική μέτρηση και αφού κάνει συμψηφισμό με την εγγύηση που είχε δώσει ο καταναλωτής (και επιστρέφεται το ανάλογο ποσόν).
  • Η εγγύηση ή αλλιώς προκαταβολή που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης για σύνδεση μέσω τρίτου παρόχου δεν προκαταβάλεται αλλά έρχεται στον πρώτο λογαριασμό. Υπολογίζεται με τον τρόπο που υπολογίζεται και στην ΔΕΗ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για 120 τμ είναι περίπου 120 ευρώ.

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται ετησίως είναι μέχρι έναν λογαριασμό το χρόνο σε μηνιαίο επίπεδο. Ο λογαριασμός και σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει τα γνωστά τέλη (ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κλπ), δηλαδή οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και εκδίδεται σε μηνιαία βάση.

Χρεώσεις για οικιακό τιμολόγιο: Για τις νυχτερινές ώρες οι χρεώσεις είναι οι ίδιες με τη ΔΕΗ (0,0661 ευρώ την κιλοβατώρα). Για την ημερήσια κατανάλωση η ΔΕΗ χρεώνει 0,946 ευρώ την κιλοβατώρα μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες και αν ξεπεραστεί 0,102,52 συνολικά. Μια ενδεικτική τιμή από τρίτο πάροχο είναι 0,0895 ευρώ ανεξαρτήτως κιλοβατωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.