Tax & Labour | Εργασιακά

Προσλήψεις με επιδότηση μισθού και δωρεάν εισφορές από το 2022 - Τα δύο προγράμματα

Αγγελική Μαρίνου

Προσλήψεις με δωρεάν κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέρους του μισθολογικού κόστους, μπορούν να κάνουν οι εργοδότες από την Πρωτοχρονιά, συνδυάζοντας δύο δημοφιλή προγράμματα του υπουργείου Εργασίας.

Το πρώτο πρόγραμμα είναι εκείνο των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που καλύφθηκε για το 2021 και από 1ης Ιανουαρίου 2022 «ξανανοίγει» για άλλες 50.000 νέες προσλήψεις.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενο μέσω του προγράμματος αυτού θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από την επόμενη εβδομάδα, που θα είναι και πάλι διαθέσιμο.

Η νέα πρόσληψη επιδοτείται με την κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη και των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα και επίδομα αδείας και, επιπλέον, με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού (για εργαζόμενους σε τουρισμό -επισιτισμό).

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή θα έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι, κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν θα πρέπει να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη ή να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη. 

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν νέο, ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, θα μπορούν να υποβάλλουν ταυτόχρονα αίτηση ένταξης για τον ίδιο ωφελούμενο στο πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο», ώστε να επωφεληθούν από το προνόμιο της μισθολογικής επιδότησης.

Προσλήψεις 35.000 νέων με επιδότηση μισθού

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «Πρώτο Ενσημο», δηλαδή το πρόγραμμα για την ένταξη -για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας- νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρώτη τους πρόσληψη από εργοδότη του ιδιωτικού τομέα. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Καταβάλλονται, δηλαδή, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του. Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει έως 35.000 νέους

Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ.

Εάν η σύμβαση έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με το χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και μπορεί να συνδυαστεί με το ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς μια επιχείρηση -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στο «Πρώτο Ενσημο» δεν μπορούν να ενταχθούν και στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: