Tax & Labour | Ασφαλιστικά

Σύνταξη από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης - Το «στοίχημα» του ΕΦΚΑ και η διαδικασία επίσπευσης

Αγγελική Μαρίνου

Τέλος στην αναμονή όλων των εν δυνάμει συνταξιούχων δίνει ο ΕΦΚΑ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να χορηγεί σύνταξη τον επόμενο κιόλας μήνα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τον ασφαλισμένο και εφόσον συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσης συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας, έτη ασφάλισης, χρέη προς τα πρ.Ταμεία).

Οι ασφαλισμένοι, με την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης στο ΕΦΚΑ, θα λαμβάνουν από τον επόμενο κιόλας μήνα και μέχρι την λήψη της οριστικής τους σύνταξης, την προσωρινή, που θα κυμαίνεται από 384 έως και 960 ευρώ (ανάλογα με το πρ. Ταμείο).

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι περιμέναν ακόμη και 3-4 χρόνια για να λάβουν την κύρια σύνταξή τους, πλέον η σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα, αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι να λαμβάνουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι την προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, είτε υποβάλλεται έντυπη είτε ηλεκτρονικά η αίτηση συνταξιοδότησης, χωρίς πλέον να απαιτείται δήλωση συναίνεσης εκ μέρους των υποψήφιων συνταξιούχων.

Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι, δηλαδή μόνο το 20% των συνταξιούχων σε αναμονή. Οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή σύνταξη.

Τα δικαιολογητικά και η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση

Με βάση τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, εάν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης δεν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, η έναρξη του δικαιώματος με τα συνεπαγόμενα οικονομικά αποτελέσματα μεταφέρονται στην πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι απαραίτητες για τη συνταξιοδότηση προϋποθέσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, πραγματοποιήθηκαν σε επόμενο ημερολογιακό της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, ως χρόνος έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης ορίζεται η πρώτη ημέρα του επόμενου της συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων μήνα.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που ορίζεται για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος απορρίπτεται και εκδίδεται σχετική απόφαση.

Επισημαίνεται ότι η διάκριση της υπαιτιότητας του ασφαλισμένου είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου να τεκμηριωθεί ο λόγος απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης με απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου.

Πάντως σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ο ασφαλισμένος δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, θα υποβάλει αίτηση για προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του, ο δε ΕΦΚΑ θα υποχρεούται να εκδίδει αυτή την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

Δεδομένου ότι οι προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις δύσκολα θα εκδίδονται χωρίς καθυστέρηση από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα  χρονοβόρα διαδικασία - ειδικά όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση - ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως στο σημείο αυτό θα εμπκαούν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες. 

Τα ποσά της προσωρινής σύνταξης

Τα ποσά της προσωρινής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους ως εξής:

  • Για τους μισθωτούς, ο υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης καθορίζεται πλέον στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
  • Για τους μη μισθωτούς, (αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α., όπως αυτοί ορίζονται στα άρθρα 39 και 40 του Ν. 4387/2016), ο υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης καθορίζεται πλέον στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Τα ανωτέρω ποσά προσωρινής σύνταξης καταβάλλονται μειωμένα κατά ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: