Tax & Labour | Ασφαλιστικά

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων στο πακέτο των εξαγγελιών Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Αγγελική Μαρίνου

Κλειδώνει το πακέτο των μέτρων στήριξης θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης 12 και 13 Σεπτεμβρίου  στη Θεσσαλονίκη από το βήμα του Thessaloniki HELEXPO Forum, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η καταβολή των αναδρομικών μέσα στο φθινόπωρο.

Δικαιούχοι των αναδρομικών είναι όσοι παλιοί συνταξιούχοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν είχαν υποβάλλει προσφυγές.

Τα ποσά που θα καταβληθούν ύψους 1,4 δισ ευρώ (για το διάστημα Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) θα είναι λιγότερα από όσα αρχικά υπολογίζονταν, καθώς τα «κομμένα» δώρα και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών.

Μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά το 2012, όπως και οι αγρότες. Όσοι λάβουν τα αναδρομικά και δεν είχαν προσφύγει δικαστικά, η απαίτησή τους αποσβένεται και χάνουν το δικαίωμα μελλοντικών διεκδικήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά καταβάλλονται σε 1 ,77 εκατ. μονές, διπλές ή πολλαπλές κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1 .000 ευρώ. Από αυτές, οι 1 ,1 εκατ. είναι κύριες συντάξεις δικαιούχων του ΙΚΑ, ενώ 480.000 αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου.

Εκτός αναδρομικών μένουν 630.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη.

Το νέο πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης

Εκτός από τα αναδρομικά, το πακέτο των εξαγγελιών Μητσοτάκη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα περιλαμβάνει:

  • τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες
  • τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στους εποχικά εργαζομένους που μένουν χωρίς δουλειά
  • την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και των αναστολών στις συμβάσεις έως το τέλος του έτους
  • τη διετή ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων πληττόμενων βάσει ΚΑΔ 
  • την έναρξη νέων προγραμμάτων απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ, με επιδότηση ακόμη και του 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους
  • την θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και σταδιακή κατάργηση και του τέλους επιτηδεύματος
  • νέο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αναμένεται να ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: