Tax & Labour | Ασφαλιστικά

Νέες εισφορές για μισθωτούς και επαγγελματίες

Αγγελική Μαρίνου

Τεκτονικές αλλαγές στις εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αλλάζει συνολικά το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας.

Οι αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών αφορούν 1,44 εκατ. σημερινούς ασφαλισμένους, ενώ η μείωση από τον Ιούλιο κατά 0,90% των εισφορών των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, αφορά πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, προκύπτουν αυξήσεις εισφορών, λόγω της νέας κλίμακας.

Αυξήσεις προκύπτουν και από το 2023, καθώς στο σχέδιο νόμου προβλέπεται νέα ρήτρα αύξησης των εισφορών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «από 1-1-2023 έως 31-12-2024 τα ποσά των εισφορών προσαυξάνονται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αν ο τιμάριθμος είναι αρνητικός οι εισφορές μένουν σταθερές. Από 1-1-2025 οι εισφορές προσαυξάνονται κατά το δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Τα σταθερά ποσά εισφορών δεν αλλάζουν και κυμαίνονται από 220 έως 576 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 121 έως 324 ευρώ για τους αγρότες.

Ωστόσο ενώ προβλέπεται ειδική υποκατώτατη κατηγορία μειωμένων εισφορών ύψους 136 ευρώ για τους νέους επαγγελματίες (με δραστηριότητα έως 5 έτη), δεν προβλέπεται για τους νέους αγρότες.

Οι κατηγορίες

Αμέσως μετά την ψήφιση του και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το 2020.

Όσοι δεν επιλέξουν με αίτηση τους την ένταξή τους σε συγκεκριμένη κατηγορία, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη.

Θεσπίζονται επτά επίπεδα εισφορών για τους επαγγελματίες, εκ των οποίων το πρώτο επίπεδο αφορά μόνο τους νέους επαγγελματίες με επιχειρηματική δραστηριότητα έως 5 ετών.

Για όσους έχουν πάνω από πέντε έτη ασφάλισης, το κατώτατο επίπεδο εισφορών διαμορφώνεται στα 210 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 155 αφορούν εισφορές κύριας σύνταξης ΕΦΚΑ και τα 55 ευρώ εισφορές υγείας.

Στο 2ο επίπεδο εισφορών στην υγεία κατευθύνονται τα 66 ευρώ και παραμένουν σταθερά σε αυτό το ποσό για όλα τα επόμενα επίπεδα εισφορών.

Συγκεκριμένα τα επίπεδα εισφορών έχουν ως εξής:

  • Το πρώτο διαμορφώνεται στα 210 ευρώ (155 ευρώ κύρια σύνταξη και 55 ευρώ υγεία).
  • Το δεύτερο διαμορφώνεται στα 252 ευρώ (186 ευρώ κύρια σύνταξη και 66 ευρώ υγεία).
  • Το τρίτο ανέρχεται στα 302 ευρώ (236 ευρώ κύρια σύνταξη και 66 ευρώ υγεία).
  • Το τέταρτο είναι στα 363 ευρώ (297 ευρώ κύρια σύνταξη και 66 ευρώ υγεία).
  • Το πέμπτο στα 425 ευρώ (359 ευρώ κύρια σύνταξη και 66 ευρώ υγεία).
  • Τέλος το έκτο διαμορφώνεται στα 566 ευρώ (500 ευρώ κύρια σύνταξη και 66 ευρώ υγεία).

Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους με έως 5 έτη ασφάλισης, θεσπίζεται ένα χαμηλότερο επίπεδο συνολικών μηνιαίων εισφορών στα 126 ευρώ, εκ των οποίων τα 93 ευρώ είναι για τον κλάδο σύνταξης και τα 33 για υγεία. Αυτές οι εισφορές των 126 ευρώ θα αφορούν τα πρώτα πέντε χρόνια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. 

Για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ η ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία είναι 121 ευρώ τον μήνα.

Μείωση εισφορών μισθωτών

Το μέτρο της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις  σε τουλάχιστον 1.850.000 μισθωτούς και σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90% από τον Ιούλιο του 2020,  θα επιμεριστεί σε ποσοστό 0,48% για τους εργοδότες και 0,42% των εισφορών για τους εργαζομένους.

Η σταδιακή μείωση των εισφορών σε βάθος τετραετίας θα φθάσει συνολικά στο 25% σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Μέχρι σήμερα οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν ιδιαίτερα υψηλές συνολικές ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν στο 40,56%.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: