Tip of the Day

Τα μεγαλύτερα λάθη ανακύκλωσης και πώς να τα αποφύγετε

Η ανακύκλωση αποτελεί το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα που μπορούν να κάνουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή εισοδήματος για να συμβάλουν στην προστασία τους περιβάλλοντος και στην μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων. Ωστόσο όταν ανακυκλώνουμε, οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε συχνά γίνονται λάθη λόγω άγνοιας ή απροσεξίας. 

Η πρώτη συνέπεια της «κακής» ανακύκλωσης είναι η μόλυνση. Η μόλυνση εμφανίζεται όταν τα μη ανακυκλώσιμα υλικά αναμιγνύονται με ανακυκλώσιμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπολείμματα απορριμμάτων τροφίμων που δεν έχουν ξεπλυθεί, πλαστικές σακούλες για πάνες μιας χρήσης, περιτυλίγματα και θήκες. Τα λιπαρά κουτιά πίτσας είναι ένας συχνός τύπος μόλυνσης. Το λίπος από την πίτσα καθιστά το μεγαλύτερο μέρος του χαρτονιού μη ανακυκλώσιμο. Μπορείτε είτε να πετάξετε ολόκληρο το κουτί της πίτσας στον κάδο απορριμμάτων γενικών απορριμμάτων ή αν αισθάνεστε ιδιαίτερα επιμελής να κόψετε το κουτί, να πετάξετε τα λιπαρά κομμάτια και να ανακυκλώσετε τα υπόλοιπα.

Η τοποθέτηση των απορριμμάτων που προορίζονται για ανακύκλωση σε πλαστικές σακούλες είναι επίσης μια κοινή παρανόηση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην μονάδα ανάκτησης υλικών. Αντ’ αυτού, μπορείτε να τοποθετήσετε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα σας απευθείας στον κάδο ή χρησιμοποιήστε ένα δοχείο ανακύκλωσης που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανακύκλωση.

Το λεγόμενο «Wishcycling» είναι όταν οι καταναλωτές βάζουν αντικείμενα στον κάδο ανακύκλωσης που ελπίζουν ότι μπορούν να ανακυκλωθούν, ακόμα κι αν δεν είναι σίγουροι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αντικείμενα όπως πλαστικές σακούλες και άλλα μαλακά πλαστικά, φλιτζάνια καφέ και σπασμένα γυαλιά. Δυστυχώς, το wishcycling μπορεί πραγματικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να μολύνουν άλλα ανακυκλώσιμα και να προκαλέσουν προβλήματα σε όλες τις διεργασίες που ακολουθούν. 

Προσοχή επίσης απαιτείται στην ανακύκλωση λάθος τύπου πλαστικού. Κατ' αρχήν, τα περισσότερα είδη πλαστικών μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι πλαστικών είναι οι δύο που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπουκαλιών αναψυκτικών και μπουκαλιών γάλακτος (PET και HDPE). Αυτά πρέπει πάντα να ξεπλένονται και να τοποθετούνται στον κάδο ανακύκλωσής σας, καθώς ειδικά ένα μπουκάλι γάλακτος, κατασκευασμένο από HDPE, μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά.

Οι τύποι πλαστικού που δεν ανακυκλώνονται τόσο συχνά περιλαμβάνουν βιοπλαστικά (αναλώσιμα αντικείμενα όπως φλιτζάνια και μαχαιροπίρουνα και σακούλες για κομπόστ), σύνθετο πλαστικό, χαρτί περιτυλίγματος με πλαστική επικάλυψη και πολυανθρακικό (συμπεριλαμβανομένων γυαλιών, DVD, CD).

Το μαύρο και σκουρόχρωμο πλαστικό είναι κάτι με το οποίο αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα κέντρα διαλογής και επεξεργασίας. Μπορεί να είναι φθηνή η κατασκευή, ωστόσο οι μηχανές διαλογής απορριμμάτων δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις σκούρες χρωστικές που δεν επιτρέπουν τη διαλογή της συσκευασίας χρησιμοποιώντας τυπικά συστήματα οπτικής διαλογής. Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τρόφιμα συσκευασμένα σε διαφανές ή λευκό ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Όσον αφορά στην ανακύκλωση WEEE (Απορρίμματα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού), δηλαδή προϊόντα που διαθέτουν βύσμα ή χρειάζονται μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων συσκευών, παλαιών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, παιχνιδιών, φωτισμού και αθλητικού εξοπλισμού, και εκεί απαιτείται προσοχή. Πολλά από αυτά περιέχουν πολύτιμα συστατικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αλλά δεν πρέπει να τα ρίχνετε στον κανονικό σας κάδο ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ απαιτεί λίγη επιπλέον προσπάθεια. Για ένα μικρό αντίτιμο μπορεί να παραληφθούν από την τοπική αρχή ή να μεταφερθούν στο τοπικό σας κέντρο ανακύκλωσης. Πολλοί μεγάλοι έμποροι λιανικής που πωλούν ηλεκτρονικά είδη είναι υποχρεωμένοι να ανακυκλώνουν τα παλιά σας αντικείμενα στο κατάστημα ή εάν είναι μικρότεροι λιανοπωλητές, μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα παραλαβής. 

Ακόμη, η τοποθέτηση μικρότερων αντικειμένων στον κάδο ανακύκλωσής σας μπορεί να είναι λάθος. Μικρά αντικείμενα όπως καπάκια μπουκαλιών, πλαστικά καλαμάκια και σπασμένα γυαλιά μπορεί να πέσουν μέσα από τις ρωγμές των μηχανημάτων ανακύκλωσης, να καταλήξουν να μολύνουν άλλα υλικά και τελικά να κατευθυνθούν προς την απόρριψη. 

TAGS: