Tip of the Day

Έξυπνοι τρόποι για να μειώσετε το κόστος μετακίνησης

Το κόστος μετακίνησης αποτελεί άλλη μια πηγή άγχους για τους πολίτες σε μια περίοδο όπου ήδη παλεύουν με την αύξηση του κόστους των τιμών ενέργειας σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους.

Ωστόσο, όταν κάποιος πρέπει να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις σε συχνή βάση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνει μια περιουσία. Με τον σωστό σχεδιασμό της διαδρομής, μπορεί εύκολα να διατηρήσει χαμηλό το κόστος μετακίνησης.

Το κόστος μετακίνησης περιλαμβάνει την χρήση του καυσίμου, τα διόδια, τα κόστη συντήρησης και τα κόστη στάθμευσης. Όλα αυτά τα κόστη μπορούν να συμπιεστούν με τον κατάλληλο σχεδιασμό.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσει κάποιος χαμηλό το κόστος μετακίνησης (όταν αυτή αφορά σε ταξίδια) είναι να την έχει προγραμματίσει αρκετά νωρίτερα, καθώς αν περιμένει την τελευταία στιγμή μπορεί να έχει πολύ λιγότερες επιλογές.

Ο χρόνος που δαπανά κάποιος μέσα στο αυτοκίνητο επηρεάζει επίσης το κόστος μετακίνησης. Για αυτό θα πρέπει να υπολογίζει τις ώρες αιχμής και τις βέλτιστες διαδρομές ανάλογα με τον προορισμό και την ώρα της ημέρας κατά την οποία πρέπει να μετακινηθεί. Πλέον, η τεχνολογία προσφέρει εφαρμογές πλοήγησης για τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές, χωρίς διόδια ή με λιγότερη κίνηση.

Όταν κάποιος μεταβαίνει στον χώρο εργασίας, συχνά καλύπτονται κάποια κόστη. Τα διόδια ή η βενζίνη συχνά εντάσσονται στα εταιρικά έξοδα. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ελέγξει αν όντως η εταιρεία αναλαμβάνει αυτές τις δαπάνες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς για να εντοπίζει τα πρατήρια με τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων και τις διαδρομές που δεν απαιτούν διόδια (εφόσον αυτές οι δεύτερες δεν αυξάνουν βέβαια σημαντικά τις χιλιομετρικές αποστάσεις που πρέπει να διανύσει ο οδηγός).

Βέβαια, ο πιο οικονομικός (και οικολογικός) τρόπος μετακίνησης είναι η πεζή μετακίνηση ή η χρήση ηλεκτρικού ποδηλάτου, πατινιού ή των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει και πάλι να ελέγχονται κάποιοι παράγοντες όπως είναι η ασφάλεια που προσφέρει η εκάστοτε διαδρομή για την χρήση ποδηλάτου ή πατινιού (καθώς πολλοί δρόμοι, ειδικά στην Ελλάδα, δεν διαθέτουν τέτοιες προδιαγραφές).

TAGS: