Tip of the Day

Tριάντα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι γύρω από 3 βασικούς οδικούς άξονες

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Σωματείου «Διάζωμα» υπέγραψαν η Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος. Σύμφωνα με το μνημόνιο, 30σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι συνδέονται γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας, Μορέας, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα ύψους 30.000.000 ευρώ εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και έχει χρόνο ολοκλήρωσης το 2025. Θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών- πρόκειται να αναπτυχθεί με τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακών εφαρμογών. Σκοπό έχει την αναβάθμιση της παρουσίασης, προβολής, αλλά και της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Όπως επίσης, «προβλέπει τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablet), στην οποία θα προβάλλονται, εκτός των μνημείων και των σημείων της διαδρομής, τα τοπικά προϊόντα των συγκεκριμένων περιοχών. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα ελεύθερο – κοινό αποθετήριο πληροφοριών σχετικά με την τοπική αγροδιατροφή, ενώ τόσο οι τοπικοί παραγωγοί, όσο και οι χρήστες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση». Το υλικό για την τεκμηρίωση του προγράμματος αντλείται από το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» του ΥΠΠΟΑ, με το οποίο οι «Λεωφόροι Πολιτισμού» θα διαλειτουργούν εγγενώς και οργανικά. Το «Διάζωμα» παρέχει εθελοντικές υπηρεσίες με αντικείμενο την τεχνική συνδρομή στο πεδίο της υλοποίησης του προγράμματος» δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Είναι η πρώτη φορά» συνεχίζει η κ. Μενδώνη «που αναπτύσσεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε αυτή την κλίμακα, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους χρήστες και με ένα πλήθος υπηρεσιών, οι οποίες, με απλό, εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, προβάλλουν όλες τις πληροφορίες για κάθε Πολιτιστική Διαδρομή και τους συμπεριλαμβανόμενους σε αυτήν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία» Επιπρόσθετα «κατά μήκος της διαδρομής αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες που συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο Σταύρος Μπένος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρόγραμμα αυτό προτάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευελπιστεί στη συνέχεια αυτής της εξέλιξης οι αυτοκινητόδρομοι να μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών από όπου διέρχονται, μέσα από δράσεις «υιοθεσίας» και φροντίδας των μνημείων, καθώς και μέσα από τη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται ο ρόλος των αυτοκινητόδρομων, ώστε πέρα από τη βασική τους αποστολή, τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, να αποτελέσουν συγχρόνως και λεωφόρους «πολιτισμού» και «ιδεών».

Στις «Λεωφόρους Πολιτισμού» περιλαμβάνονται οι εξής χώροι ανά οδικό άξονα:

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

  1. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Μεσσήνης
  2. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Θουρίας
  3. Καλαμάτα (Αρχαιολογικό Μουσείο και μνημεία)
  4. Σπάρτη (Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικό Μουσείο)
  5. Μυστράς
  6. Μεγαλόπολη (Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος)
  7. Τεγέα (Αρχαιολογικός Χώρος, Αρχαιολογικό Μουσείο, Ναός Αλέας Αθηνάς)
  8. Μαντίνεια (Αρχαιολογικός Χώρος και Αρχαίο Θέατρο)
  9. Άργος (Αρχαίο Θέατρο, Κάστρο Λάρισας, Βυζαντινό Μουσείο - Στρατώνες Καποδίστρια)
  10. Αρχαιολογικός Χώρος Νεμέας
  11. Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών
  12. Ναύπλιο (Φρούριο Παλαμηδίου και Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ολυμπία Οδός

  1. Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
  2. Αρχαία Κόρινθος
  3. Ακροκόρινθος
  4. Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας
  5. Οδοντωτός Σιδηρόδρομος
  6. Φαράγγι Βουραϊκού
  7. Πάτρα (Αρχαιολογικό Μουσείο, Ρωμαϊκό Ωδείο, Αρχαιολογικός Χώρος Βουντένης κ.ά.)
  8. Υγρότοπος Κοτύχι – Στροφυλιά
  9. Αρχαία Ήλιδα (Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο)
  10. Αρχαία Ολυμπία
  11. Κάστρο Χλεμούτσι

Ιονία Οδός

  1. Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου (Τουρλίδα)
  2. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Πλευρώνας
  3. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Οινιάδων
  4. Άρτα (”Μικρό” Θέατρο Αμβρακίας, Κάστρο, Γεφύρι, Παρηγορήτισσα, κά.)
  5. Ναύπακτος (Λιμένας, Κάστρο κ.ά.)
  6. Αρχαιολογικός Χώρος και Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης
  7. Αρχαιολογικός Χώρος και Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης.
TAGS: