Tip of the Day

Οι παγίδες που κρύβουν οι «πράσινες» συσκευασίες

Υπάρχουν κάποια κόλπα με τα οποία ορισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές που επιλέγουν οικολογικές συσκευασίες.

Οι καταναλωτές που επιδεικνύουν περιβαλλοντική συνείδηση κατά την αγορά προϊόντων και απαιτούν οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες ή οικολογικές συνήθως ελέγχουν τις ετικέτες για να αναγνωρίσουν κάποια σχετική πληροφορία ή κάποιο σήμα. Ωστόσο, το greenwashing διεισδύει και στις συσκευασίες με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες παραγωγής των προϊόντων να καταφεύγουν σε καταχρηστική χρήση των όρων «πράσινο», «100% ανακυκλώσιμο», «αειφόρο» κλπ. Και επειδή το όλο θέμα δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον καταναλωτή, το φαινόμενο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες συσκευασίες μιας χρήσης δεν είναι γενικά πολύ βιώσιμες. Γι' αυτό η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία θεωρείται από πολλούς η καλύτερη λύση. Από την άλλη, υπάρχουν κάποια κόλπα με τα οποία ορισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές όπως είναι η χρήση συγκεκριμένων χρωμάτων. Συχνά, με το πράσινο ή το καφέ χρώμα, οι κατασκευαστές παρουσιάζουν τη συσκευασία ως ιδιαίτερα βιώσιμη, κυρίως λόγω της εμφάνισής της. 
Αλλά και ένα χάρτινο πακέτο δίνει επίσης σε πολλούς καταναλωτές την εντύπωση ότι η συσκευασία είναι ιδιαίτερα βιώσιμη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το χαρτί και το πλαστικό έχουν παρόμοια οικολογική ισορροπία. 

Ομοίως, φράσεις όπως «αειφόρος», «100% ανακυκλώσιμο» αφορούν σε περιπτώσεις όπου είναι πολύ δύσκολο να επαληθευθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. 

Ποια συσκευασία είναι τελικά η πιο βιώσιμη

Τελικά, ποια συσκευασία είναι η πιο βιώσιμη; Καμία. Όπου μπορεί να αποφευχθεί η χρήση της συσκευασίας ή της σακούλας, καλό να είναι να αποφεύγεται. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, κατά την αγορά φρούτων ή λαχανικών, στο κρεοπωλείο ή στο σούπερ μάρκετ ακόμη και κατά την αγορά ενδυμάτων και παπουτσιών εάν οι καταναλωτές έχουν μαζί τους μια δική τους επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα και ζητούν από το κατάστημα να μην χρησιμοποιήσει συσκευασία ή σακούλα.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Περιβάλλοντος συνιστούν τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων λύσεων και όσον αφορά στις συσκευασίες, θεωρούν ότι είναι καλύτερο να προτιμώνται οι μεγαλύτερες από τις πολλές μικρότερες.

TAGS: