Tip of the Day

Πώς θα κάνουμε τα ταξίδια μας πιο «πράσινα» το 2023

Τα τουριστικά καταλύματα αντιπροσωπεύουν το 1% των παγκόσμιων εκπομπών και το 20% των εκπομπών από την τουριστική βιομηχανία.

Τα ταξίδια έχουν πολλά προνόμια. Από την ευκαιρία να δείτε εκπληκτικά φυσικά τοπία μέχρι να απολαύσετε εξωτικές κουζίνες, αλλά μπορεί επίσης να επιβαρύνουν σημαντικά και την «μητέρα φύση» καθώς κάποιες συνήθειες όπως το να αφήνουμε σκουπίδια σε απομακρυσμένα νησιά μέχρι τις εκπομπές θερμοκηπίου που παράγονται από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων αποτελούν μια συνεχή οικολογική απειλή.

Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι για τους οποίους η λήψη συνειδητών ταξιδιωτικών αποφάσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συντελέσει στο βιώσιμο τουρισμό και αυτό μπορεί να γίνει με απλούς τρόπους οι οποίοι βασίζονται σε... νούμερα.

Για παράδειγμα, το μέσο αυτοκίνητο εκπέμπει περίπου 192 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο εάν οδηγείτε μόνοι σας, αλλά με την ομαδική χρήση αυτοκινήτου μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα σε όλους τους επιβάτες.

Ακόμη, η χρήση του αεροπλάνου θα πρέπει μάλλον να γίνεται με σύνεση. Και αυτό διότι μόνο τα αεροπορικά ταξίδια συντελούν στο 20% των εκπομπών άνθρακα της τουριστικής βιομηχανίας ενώ έως και το 50% των εκπομπών άνθρακα ενός αεροπλάνου μπορεί να προέλθει από την απογείωση και την προσγείωση.

Όσον αφορά στα κρουαζιερόπλοια, αυτά εκπέμπουν 3 έως 4 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά άτομο (ανά χιλιόμετρο) από τις εμπορικές πτήσεις.

Το ταξίδι με τρένο είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, εκτός από το περπάτημα ή το ποδήλατο, καθώς εκπέμπουν 55-75% λιγότερες εκπομπές άνθρακα.

Τα τουριστικά καταλύματα αντιπροσωπεύουν το 1% των παγκόσμιων εκπομπών και το 20% των εκπομπών από την τουριστική βιομηχανία.

Μια έκθεση της Booking.com διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα ήθελαν να μείνουν σε βιώσιμα καταλύματα αυξήθηκε κατά 19% από το 2016.

Τέλος, εάν αγοράζατε ένα εμφιαλωμένο νερό μιας χρήσης κάθε μέρα, θα επιβαρύνει το μηνιαίο σας προϋπολογισμό ενώ θα χρειαστούν 405 χρόνια για να αποσυντεθεί κάθε μπουκάλι.

TAGS: