Tip of the Day

Τι πρέπει να προσέξετε στις χριστουγεννιάτικες αγορές σας

Με τα Χριστούγεννα μόλις δύο ημέρες μακριά και το Δώρο Χριστουγέννων να έχει καταβληθεί, οι περισσότεροι σπεύδουν για να πραγματοποιήσουν τις εορταστικές αγορές της τελευταίας στιγμής. 

Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πως θα δαπανήσουν τα χρήματα τους. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας: 

1.     Για κάθε αγορά, οι καταναλωτές πρέπει να επιμένουν, στην έκδοση απόδειξης πληρωμής. Τόσο σε περίπτωση αλλαγής του προϊόντος, αλλά και γιατί υπάρχει πάντα το επιπρόσθετο δέλεαρ από την εφαρμογή Appodixi της ΑΑΔΕ

2.     Αν η κατάσταση του οικογενειακού προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την αγορά όσων επιθυμεί ο καταναλωτής, καλό θα ήταν να μην προσφεύγει σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, ο πελάτης θα κληθεί να αποπληρώσει τις δόσεις. 

3.     Να μην συγχέεται η ιδεατή εικόνα που προβάλλουν οι διαφημίσεις για τα Χριστούγεννα. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει, από την πραγματικότητα.

4.     Πρέπει οι αγορές να έχουν προγραμματιστεί. Συνίσταται οι καταναλωτές να κάνουν κατάλογο, με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά, για κάθε μέλος της οικογένειας, που θέλουν να αγοράσουν. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει απόκλιση από τον προγραμματισμό. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση, είναι πιθανόν να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

5.     Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια κ.λπ., είναι χρήσιμο να γίνει «μίνι» έρευνα της αγοράς. Ας γίνει επίσκεψη σε, τουλάχιστον, 2-3 ηλεκτρονικά καταστήματα, που πωλούν ομοειδή προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι θα διαπιστωθούν ουσιώδεις διαφορές, στις τιμές, που αξίζουν το χρόνο που δαπανήθηκε.

6.     Προτιμάται η αγορά των προϊόντων από καταστήματα, όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν θα μπορεί να ξαναβρεί ο πελάτης, ώστε να αποζημιωθεί σε περίπτωση, που το προϊόν είναι ελαττωματικό.

7.     Για τα συσκευασμένα προϊόντα πάντα να διαβάζεται με προσοχή η ετικέτα, (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.

8.     Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν οδηγίες χρήσης, στα ελληνικά.

9.     Πριν γίνει αγορά χριστουγεννιάτικων στολίδιων ή παιδικών παιχνιδιών, ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.

10.  Τέλος, αξίζει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για το Καλάθι του Άη-Βασίλη και το Χριστουγεννιάτικο Καλάθι. 

TAGS: