Tip of the Day

Φιλοδώρημα στο εξωτερικό: Τι ισχύει σε κάθε χώρα στην Ευρώπη

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, πολλοί ετοιμάζουν βαλίτσες για να «γευτούν» ζεστή σοκολάτα, Glühwein (ζεστό αρωματικό κόκκινο κρασί) και να ζήσουν από κοντά τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της «κουλτούρα» σε θέματα φιλοδωρήματος. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, λοιπόν, για το λεγόμενο τιπ στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Travel + Leisure και το Marco Polo.

Ιταλία - Κροατία

Το φιλοδώρημα (servizio) είθισται να περιλαμβάνεται στο λογαριασμό. Εάν ωστόσο δεν υπάρχει χρέωση, φιλοδώρημα της τάξης 10% σε εστιατόρια και καφέ θεωρείται αποδεκτό. Μπορεί να δείτε χρέωση για κουβέρ (coperto), αλλά η χρέωση αυτή (με ρίζες στο Μεσαίωνα) δεν περνάει στους εργαζόμενους που προσφέρουν σέρβις. Θεωρείται αγένεια να δίδεται χέρι-χέρι το φιλοδώρημα στον μετρ. Δεν χρειάζεται να αφήσετε φιλοδώρημα σε μπαρ. 

Στα ξενοδοχεία αναμένεται φιλοδώρημα 1 ευρώ στις καμαριέρες  και 2 ευρώ στους αχθοφόρους ανά αποσκευή. Στα ταξί δεν δίδεται μεν τιπ, αλλά είθισται να δίδονται τα ψιλά ρεύστα στον οδηγό. Για τους ξεναγούς υπολογίστε ένα μέσο όρο της τάξης του 10%.     

Γαλλία

Στα εστιατόρια ενδέχεται να περιλαμβάνεται το πουρμπουάρ, αλλά αν όχι, τότε αρκεί ένα 5%-10% του λογαριασμού. Στα ξενοδοχεία, για τις καμαριέρες και τους αχθοφόρους υπολογίστε 1 με 2 ευρώ ανά ημέρα στους μεν και ανά αποσκευή στους δε. Οι οδηγοί ταξί αναμένουν φιλοδώρημα της τάξης του 10%, όπως άλλωστε και οι ξεναγοί. Ωστόσο σε περίπτωση που οι τελευταίοι σας προσφέρουν έξτρα υπηρεσίες, θα πρέπει να αυξήσετε αντιστοίχως και το φιλοδώρημα.  

Ιρλανδία

Προσθέστε ένα 10%-15% στο λογαριασμό του εστιατορίου. Στα ταξί είτε αφήστε στον οδηγό τα ρέστα, είτε στρογγυλοποιήστε προς τα πάνω το κόστος της διαδρομής. Στα ξενοδοχεία, οι καμαριέρες αναμένουν τιπ 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση και οι αχθοφόροι 1 ευρώ ανά αποσκευή. Στους ξεναγούς τα φιλοδωρήματα είναι μίνιμουμ στο 10% του κόστους. 

Ελβετία

Παρά το γεγονός πως το σέρβις περιλαμβάνεται στο λογαριασμό, θα πρέπει πάντα να υπολογίζεται ένα επιπλέον 10%. Στα ταξί η στρογγυλοποίηση με κάποια έξτρα φράγκα είναι αρκετό. Στα ξενοδοχεία, λίγα φράγκα για τις καμαριέρες, τους αχθοφόρους και τους πορτιέρηδες αρκεί. Για τους ξεναγούς, το ελάχιστο αποδεκτό φιλοδώρημα είναι στο 10%. 

Ισλανδία και Σκανδιναβικές Χώρες

Εδώ διαφοροποιούνται λίγο τα πράγματα, καθώς δεν είναι καθιερωμένο το πουρμπουάρ. Επομένως είναι στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη το αν θα καταβάλλει φιλοδώρημα. Μόνο για τους ξεναγούς είναι plus και αυτό αν σας προσφέρουν ολοήμερη ή ιδιωτική εκδρομή, οπότε φιλοδώρημα της τάξης του 10% θεωρείται καλό. 

Γερμανία - Αυστρία  

Όμοια λογική φιλοδωρήματος επικρατεί στις δύο γειτονικές χώρες, με το τιπ στα εστιατόρια να κινείται μεταξύ 5%-10%. Φιλοδώρημα στα ταξί είναι προαιρετικό και δίδεται βάσει ικανοποίησης του πελάτη. Στα ξενοδοχεία, 1 ευρώ ανά βαλίτσα για τους αχθοφόρους, ενώ στις καμαριέρες είθισται στο τέλος της διαμονής να δίδεται 1-2 ευρώ ανά ημέρα, αφήνοντας το ποσό πάνω σε κομοδίνο.

Ισπανία – Πορτογαλία

 Αρκεί να αφήσετε στο τραπέζι του εστιατορίου πουμπουάρ 5%-10%. Όμως προσοχή: θεωρείται fauxpas η τακτική Κεντροευρωπαιών να πληρώνει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Και επίσης όχι τιπ σε κέρματα χαμηλής αξίας γιατί θεωρείται τσιγκουνιά. Στον οδηγό ταξί αρκούν 50 λεπτά ή στρογγυλοποίηση σε ένα ευρώ. 

Βέλγιο - Ολλανδία - Λουξεμβούργο

Στα εστιατόρια, τα ταξί και τα ξενοδοχεία περιλαμβάνεται το φιλοδώρημα στην τελική τιμή. Φυσικά και εκτιμάται αν δοθεί τιπ, δίχως να υπάρξει παρεξήγης. Ωστόσο, αυτό που είναι περίεργο για τους περισσότερους τουρίστες είναι πως πουρμπουάρ πρέπει να δοθεί σε ταξιθέτες σε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ακόμα και στο σινεμά. 

TAGS: