Tip of the Day

Πώς να «ασφαλίσουμε» το σπίτι μας όταν φεύγουμε για διακοπές

Μπορεί να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, με τη λαχτάρα να μας κατακλύζει, ωστόσο ένα άγχος πάντοτε υπάρχει. Καθώς οι... διαρρήκτες δεν κάνουν διακοπές, η ανησυχία για το σπίτι μας που θα μείνει κλειστό για κάποιο διάστημα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), υπάρχουν μια σειρά από βήματα που μπορούμε να κάνουμε, πού ίσως μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις.

Όταν χτίζουμε το σπίτι μας, πρέπει να συνεννοηθούμε με το μηχανικό μας, ώστε να διασφαλίσουμε την προσωπική μας ασφάλεια. Οι ψηλοί τοίχοι, οι φράκτες, τα κιγκλιδώματα στα παράθυρα του ισόγειου, τα στενά παράθυρα και ο επαρκής φωτισμός αποτρέπουν τους διαρρήκτες.

Τοποθετούμε κάποιο από τα συστήματα συναγερμού τα οποία διατίθενται στην αγορά.

Μόνο οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας παρέχουν ασφάλεια από τους διαρρήκτες.

Οι πύροι ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια προσφέρουν ασφάλεια.

Όταν φεύγουμε από το σπίτι μας, δεν αφήνουμε σε αυτό μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες των τραπεζών είναι ένα σημαντικό μέσο προστασίας.

Καταγράφουμε τα εργοστάσια κατασκευής και τους αριθμούς σειράς των τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ., μόλις πραγματοποιήσουμε την αγορά τους, ώστε αν διαρρήξουν το σπίτι μας, να διευκολυνθεί η αστυνομία στην αναζήτησή τους.

Φωτογραφίζουμε πολύτιμα είδη (τιμαλφή, πίνακες, κ.λπ.), καθώς η φωτογραφία - και μάλιστα η έγχρωμη - βοηθά στην αναζήτηση των κλοπιμαίων.

Πριν φύγουμε από το σπίτι μας για διακοπές, βεβαιωνόμαστε ότι προηγουμένως έχουμε ασφαλίσει όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας.

Δεν αφήνουμε μηνύματα ότι λείπουμε σε διακοπές έξω από την εξώπορτα του σπιτιού μας.

Είναι λάθος όταν λείπουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να αφήνουμε το ίδιο φως, μονίμως, αναμμένο. Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσουμε αυτόματο διακόπτη, ώστε κάποια φώτα να ανάβουν κατά άτακτα διαστήματα. Έτσι η απουσία μας γίνεται λιγότερο αισθητή.

Παρακαλούμε ένα γείτονα ή ένα φίλο, να ανοίγει τα παντζούρια μας, κάπου – κάπου, να βάζει μουσική και να αδειάζει το γραμματοκιβώτιό μας από την αλληλογραφία.