Tip of the Day

Πόσο αυξάνεται η αμοιβή για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες

Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών από 1η Μαΐου οδηγεί σε αναπροσαρμογή των πρόσθετων αμοιβών που προβλέπονται για την κυριακάτικη εργασία, τις αργίες, τη νυχτερινή εργασία και την εκτός έδρας απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή ή κατά την διάρκεια αργίας δικαιούται επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για νόμιμη ή παράνομη εργασία.

Ετσι η αμοιβή για εργασία την Κυριακή ή κατά την διάρκεια αργίας για εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης θα ανέλθει στα 55,73 ευρώ (προσαύξηση 23,88 ευρώ).

Για τον υπολογισμό της αμοιβής που δικαιούται ο εργαζόμενος σε περίπτωση εργασίας του κατά την Κυριακή, υπάρχει ένας διαχωρισμός:

  • Για επιχειρήσεις που απαγορεύεται η λειτουργία τους κατά τις Κυριακές, το προσωπικό δικαιούται να λάβει το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού, προσαυξημένου κατά 75% επί του νομίμου ημερομισθίου. 
  • Για επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές, το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε ημέρα Κυριακή δικαιούται να λάβει μόνο την προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Αντίστοιχα, η νυχτερινή εργασία αμείβεται με προσαύξηση 25% επί του νομίμου ημερομισθίου. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τον νέο κατώτατο μισθό το ημερομίσθιο για τη νυχτερινή εργασία ανέρχεται σε 39,81 ευρώ (προσαύξηση 7,96 ευρώ).

Η αμοιβή για την εκτός έδρας απασχόληση θα ανέλθει στο κανονικό ημερομίσθιο + 1 νόμιμο ημερομίσθιο (δηλαδή 31,85 €) για κάθε ημέρα εκτός έδρας απασχόλησης.