Tip of the Day

Γονικές παροχές χρημάτων: Όλα τα μυστικά για να μην έχετε περιπέτειες με την Εφορία

Τις δηλώσεις γονικών παροχών χρηματικών ποσών έχουν αρχίζει να «ψάχνουν» οι εφοριακοί αναζητώντας όσους έχουν υποβάλει το τελευταίο διάστημα με email τη δήλωση της δωρεάς, χωρίς να φαίνεται ότι η μεταβίβαση των χρημάτων έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η εφαρμογή του αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς της α’ κατηγορίας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) έχει κινητοποιήσει χιλιάδες  φορολογούμενους οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο ή να αποκτήσουν κατοικία ή ακόμη και για να καλύψουν τεκμήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πρώτος έλεγχος που έγινε στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν με email στις Δ.Ο.Υ. έδειξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ενώ είχαν δηλώσει τα χρηματικά ποσά που άλλαξαν χέρια, δεν είχαν συνυποβάλει με τη δήλωση το παραστατικό της τράπεζας που αποδεικνύει ότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν τώρα να προσκομίσουν το αποδεικτικό της τράπεζας  που «ξέχασαν» να εμφανίσουν με τη δήλωση της γονικής παροχής. Όσοι  όμως δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η γονική παροχή των χρηματικών ποσών πραγματοποιήθηκε μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.  

Τα μυστικά

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις περιπέτειες  με την Εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

-        Οποιαδήποτε δωρεά χρηματικού ποσού έως τις 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή από παππού – γιαγιά σε εγγόνι είναι πλέον αφορολόγητη.  

-        Αν το ποσό που δωρίζεται υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα του πάνω από τις 800.000 ευρώ. Για παράδειγμα σε γονική παροχή 900.000 ευρώ θα οφείλεται φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ.

-        Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή τα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.

-        Καμία  απαλλαγή δεν προβλέπεται και φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών, δηλαδή χρήματα που βρίσκονται…στο στρώμα.

-        Τα παιδιά που λαμβάνουν χρήματα από τους γονείς τους μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Για να μπορέσει κάποιος να κάνει στη φορολογική του δήλωση χρήση ποσού που έχει προέλθει από δωρεά ώστε να καλύψει τεκμήρια, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

-        Οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες που δίνουν χρήματα θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.