Tip of the Day

Κορονοϊός: Οδηγίες για τον εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση

«Ανοιχτή» είναι η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους επιθυμούν να κάνουν την τρίτη - ενισχυτική - δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, γνωστή και ως «αναμνηστική δόση».

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να επιλέξουν το εμβολιαστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί για να κλείσουν ραντεβού.

Δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής και το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην ενισχυτική δόση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η ενισχυτική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η ενισχυτική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν ενισχυτική δόση.

Για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας για την «αναμνηστική» δόση, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε για την πρώτη και την δεύτερη δόση.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση

Σύμφωνα με τις συστάσεις η επαναληπτική (τρίτη) δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο, από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, σε πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι έλαβαν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι οποίοι, λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα - είναι της τάξης του 74%- συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.

Εμβολιασμός με ενισχυτική δόση


Εμβολιασμός με ενοσχυτική δόση & νόσηση