Tip of the Day

Tip of the day: Rapid test: Τα νέα πρόστιμα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χθες μια σειρά από νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους , τα οποία ξεκινούν από το Σάββατο και περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων- την υποχρεωτική διενέργεια δύο rapid test την εβδομάδα.

Μαζί με τον διπλασιασμό των τεστ, ο κ. Πλεύρης διπλασίασε και τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Τα πρόστιμα πλέον αναβαθμίζονται σε 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας 

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους χώρους (εστίασης, ψυχαγωγίας, λιανεμπορίου κλπ) που ενώ έχουν δηλωθεί ως αμιγείς, δεν τηρούν τα μέτρα και φιλοξενούν και ανεμβολίαστους. 

Σήμερα ισχύουν τα εξής πρόστιμα:

  • Εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο παραβατών της «Εργάνης»:

- 300€ - 600€ για πλήρες 8ωρο (300€ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα. Όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 € την εβδομάδα).

- Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα βαρύνονται με πρόστιμο 150 €. Το πρόστιμο θα κοινοποιείται στην διεύθυνση κατοικίας, στην εργασία, με email αλλά και στον εργοδότη

  • Εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους υπαλλήλους

- 2.000€ αν δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση
- 10.000€ αν υποβάλλει ψευδή δήλωση
- 1.500€ (όσοι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test) 
- 300€ άπαξ (εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test).