Tip of the Day

Tip of the Day: Ποιες υποχρεώσεις έχει όποιος επιδοτήθηκε από τα προγράμματα «Γέφυρα»

Σημαντική βοήθεια για τους δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση, έχουν προσφέρει τα προγράμματα «Γέφυρα 1» για την κρατική επιδότηση δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία και «Γέφυρα 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.

Οι επιδοτούμενοι, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

Κατά τη διάρκεια της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου, ο οφειλέτης έχει υποχρέωση να:

α) Καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο. Εμπρόθεσμη θεωρείται καταβολή που πραγματοποιείται το αργότερο κατά την καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει ο χρηματοδοτικός φορέας. Ο οφειλέτης δεν μπορεί να θεωρηθεί εκπρόθεσμος ως προς το μέρος της καταβολής που βαρύνει τον ίδιο, εάν το ποσό που εκκρεμεί προς πληρωμή δεν υπερβαίνει τις δύο μηνιαίες δόσεις.

β) Παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η επιλεξιμότητά του και παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ζητούνται από το Δημόσιο κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των στοιχείων της αίτησής του.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου, ελέγχεται η ύπαρξη τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών που βαρύνουν τον οφειλέτη, και εάν υφίστανται, αυτός καλείται από τους χρηματοδοτικούς φορείς να τα καταβάλλει εντός τριάντα (30) ημερών. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο οφειλέτης χάνει αναδρομικά την κρατική συνεισφορά και πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που έχει λάβει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη μετά τη λήψη της κρατικής επιδότησης κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις κατηγορίες των οφειλών. Ειδικότερα:

- Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι ενενήντα ημέρες στις 29.2.2020, ο χρόνος παρακολούθησης είναι έξι μήνες.

- Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών κατά στις 29.2.2020 και δεν είναι καταγγελμένα ο χρόνος παρακολούθησης είναι δώδεκα μήνες.

- Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών στις 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα, ο χρόνος παρακολούθησης είναι δεκαοκτώ μήνες.

TAGS: