Tip of the Day

Tip of the Day: Οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος χάρις στο νυχτερινό ωράριο

Σημαντικές δυνατότητες για οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος δίνει το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο ή η νυχτερινή χρέωση ειδικού τιμολογίου, όπως κανονικά ονομάζεται από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους ηλεκτρισμού. Έτσι, όσα νοικοκυριά έχουν κάποιο ανάλογο «διζωνικό» τιμολόγιο, μπορούν να περιορίσουν αισθητά τα χρήματα που καταβάλλουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μάλιστα, μία συχνή παρανόηση με το «νυχτερινό ρεύμα» αφορά το ότι καλύπτει μόνο βραδινές ώρες. Αντίθετα, κατά τη χειμερινή περίοδο, που ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου και λήγει στις 30 Απριλίου, στις ώρες μειωμένης χρέωσης περιλαμβάνεται και μία μεσημεριανή ζώνη.

Αυτή η ζώνη είναι 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και τα νησιά που έχουν συνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο (όπως π.χ. η Πάρος, η Μύκονος ή τα Ιόνια νησιά). Για τα νησιά που δεν έχουν διασυνδεθεί, οι μεσημβρινές ώρες μειωμένης χρέωσης είναι 15:30-17:30.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι βραδινές ώρες μειωμένης χρέωσης είναι οι 02:00-08:00, κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τι είναι το «νυχτερινό ρεύμα»;

Σε σχέση με το βασικό τιμολόγιο, στο οποίο η κιλοβατώρα (kWh) έχει ενιαία τιμή, ίδια για όλο το 24ωρο,  στο νυχτερινό τιμολόγιο προβλέπονται μία ή δύο ζώνες (ανάλογα με την περίοδο) στις οποίες είναι μειωμένη η χρέωση. Όπως είναι φυσικό, η τιμή για τις συγκεκριμένες ώρες, όπως και για το υπόλοιπο 24ωρο, είναι διαφορετική σε κάθε προμηθευτή που προσφέρει ένα ανάλογο τιμολόγιο.

Έτσι, για παράδειγμα, η χρέωση της ΔΕΗ είναι 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου. Την ίδια στιγμή, η τιμή για τις υπόλοιπες ώρες είναι 0,11058 ευρώ (αν η συνολική κατανάλωση είναι μικρότερη από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο) και 0,11936 ευρώ (στην περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση ξεπερνά τις 2000 κιλοβατώρες).

Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει;

Ένας γενικός κανόνας είναι πως όφελος υπάρχει σε όσα νοικοκυριά έχουν συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, που ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο. Στην περίπτωση που η κατανάλωσή είναι μικρότερη από 800 κιλοβατώρες, τότε το «νυχτερινό ρεύμα» έχει όφελος αν από αυτές οι 150 κιλοβατώρες καταναλώνονται στις ώρες του μειωμένου τιμολογίου.

Από εκεί και πέρα, η απάντηση εξαρτάται από το «προφίλ» της κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού. Για παράδειγμα, όσο περισσότερα ηλεκτρικά είδη έχει ένα σπίτι που τροφοδοτούνται συνεχώς με ρεύμα (π.χ. ψυγείο, καταψύκτη ή συσκευές σε «αναμονή»), τόσο περισσότερο σημαντικό είναι πως, με το «νυχτερινό ρεύμα», στο 1/3 του 24ωρου επιβαρύνουν με μικρότερο ποσό τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Επίσης, το μειωμένο τιμολόγιο είναι πολύ πιθανό να ταιριάζει σε κατοικίες που χρησιμοποιούν κάποια ηλεκτρική συσκευή για θέρμανση τον χειμώνα (ιδιαίτερα μάλιστα αν μένει αυτή «αναμμένη» όλο το βράδυ) και ακόμη περισσότερο αν χρησιμοποιείται παράλληλα τα καλοκαιρινά βράδια ένα air condition για δροσιά. 

Παράλληλα, μπορεί κανείς να αξιοποιήσει περισσότερο τις μειωμένες χρεώσεις, «μεταφέροντας» όσο το δυνατόν περισσότερη κατανάλωση στις συγκεκριμένες ώρες, κάτι που είναι εύκολο στην περίπτωση που οι ηλεκτρικές σου συσκευές διαθέτουν χρονοδιακόπτη. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να προγραμματίσει το πλυντήριο πιάτων να λειτουργήσει μέσα στο βράδυ ή το πλυντήριο ρούχων να ξεκινήσει τα ξημερώματα, ώστε τα ρούχα να είναι έτοιμα για άπλωμα μόλις ξυπνήσει.