Tip of the Day

Fidelity: Πόσα πρέπει να αποταμιεύετε για... καλά γεράματα

Πόσα χρήματα θα έπρεπε να έχει αποταμιεύσει κανείς σε κάθε ηλικία για να μπορέσει να έχει οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση του;

Αυτό είναι μια απάντηση που εξαρτάται από τον τρόπο ζωής που θέλει να έχει, όμως υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες που όποιος μπορεί να τις ακολουθήσει, θα καταφέρει να έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση ή ασφάλεια!

Σύμφωνα με την Fidelity Investments, η οποία παρέχει πλάνα συνταξιοδότησης, ο απλός κανόνας είναι πως μέχρι να βγει κανείς στη σύνταξη θα πρέπει να έχει αποταμιεύσει το ετήσιο εισόδημα του επί δέκα. Περισσότερα αν θέλει να βγει σε πρόωρη σύνταξη, λιγότερα αν βγει σε σύνταξη αργότερα. 

Και παρότι η οδηγία της Fidelity είναι μεγάλος στόχος, όποιος ξεκινήσει την αποταμίευση «νωρίς» έχει περισσότερο... χρόνο να τα καταφέρει. 

Τι δείχνει το «πρόγραμμα» της Fidelity Investments:

Μέχρι τα 30: Μία φορά το ετήσιο εισόδημα. Αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο, μέχρι τα 30 θα «έπρεπε» να έχει αποταμιεύσει 20.000 ευρώ.

Μέχρι τα 40: Τρεις φορές το ετήσιο εισόδημα

Μέχρι τα 50: Έξι φορές το ετήσιο εισόδημα

Μέχρι τα 60: Οκτώ φορές το ετήσιο εισόδημα

Μέχρι τα 67: Δέκα φορές το ετήσιο εισόδημα

Τα ανωτέρω ποσά περιλαμβάνουν οτιδήποτε υπάρχει σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς, σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, σε ομόλογα, σε μετοχές ή άλλες αποταμιευτικούς και επενδυτικούς οδούς.

Πώς να αρχίσεις να αποταμιεύσεις

Για να φτάσει κανείς τους παραπάνω «στόχους», η Fidelity συστήνει την αποταμίευση του 15% του εισοδήματος κάθε χρόνο, από την ηλικία των 25, ενώ προτείνει επίσης την επένδυση πάνω του 50% των αποταμιεύσεων σε μετοχές ή άλλα επενδυτικά πακέτα για μεγαλύτερη απόδοση των χρημάτων αυτών. 

Σύμφωνα όμως με έρευνα του 2020 από την TD Ameritrade, στις ΗΠΑ, σχεδόν τα 2/3 των 40χρονων έχουν λιγότερα από 100.000 δολάρια σε συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και το 28% όσων είναι στα 60 έχουν λιγότερα από 50.000 δολάρια. 

Όμως όπως αναφέρεται, ο οποιοσδήποτε, άσχετα με την ηλικία του μπορεί να ξεκινήσει να αποταμιεύσει. Όπως αναφέρει το Select του CNBC, αν κάποιος ανοίξει έναν αποταμιευτικό λογαριασμό υψηλής απόδοσης και καταθέσει 20 δολάρια (ευρώ ή άλλο νόμισμα) κάθε εβδομάδα, θα μπορεί να έχει «μαζέψει» 1.000 δολάρια σε ένα χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερα από 3 δολάρια την ημέρα. Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα πιο «εύκολο» με τις αυτόματες εντολές κατάθεσης. Δεδομένου ότι κάποιος έχει αρκετά χρήματα στο λογαριασμό του.