Tip of the Day

Tip of the day: Ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο για την απόκτηση κατοικίας;

Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν πάρει «φωτιά» και να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 11,6% στο κέντρο της Αθήνας, 16,7% στα βόρεια και 13,9% στα νότια προάστια, η αγορά κατοικίας με λήψη στεγαστικού δανείου, ειδικά με τα χαμηλότερα τώρα επιτόκια, αναδεικνύεται πλέον πιο συμφέρουσα.

Καταρχάς, η πληρωμή ενοικίου κάθε μήνα αν και προσφέρει στέγαση, δεν επιστρέφει τίποτα από πλευράς επένδυσης. Στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας, είτε με ίδιους πόρους, είτε με λήψη στεγαστικού δανείου, το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία που παρέχει τεκμαρτό εισόδημα αν ιδιοκατοικείται. 

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα κέρδους σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης καθώς, παρόλο που οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προέρχονται από μεγάλη πτώση στα πρώτα χρόνια της κρίσης και εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο των τιμών. 

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αγορά ακινήτου με τραπεζικό δανεισμό προϋποθέτει ίδια συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί της αγοραίας αξίας. Στην περίπτωση αύξησης της ιδίας συμμετοχής, το επιτόκιο εκτοκισμού διαμορφώνεται χαμηλότερα.

Από μία συνήθη περίπτωση σύγκρισης ενοικίασης έναντι αγοράς ακινήτου, προκύπτουν τα εξής:

Αν υποθέσουμε ότι μία οικία εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ, ενοικιάζεται για 450 ευρώ το μήνα, ή 5.400 ευρώ ετησίως 

  • Στην περίπτωση της αγοράς του για ιδιοκατοίκηση στην τρέχουσα αξία, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

o 100.000 ευρώ η αξία
o  6.000 ευρώ τα διάφορα έξοδα  (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κλπ.,)
o  Συνολικό κόστος 106.000 ευρώ. 
o  Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης, η οποία ανέρχεται σε 400 ευρώ.

  • Στην περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου:

o ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκειας 30 ετών 
o  η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 340 ευρώ (-24% του μισθώματος) ή 4.080  ευρώ ετησίως. 

  • Το  ποσό ελάφρυνσης που προκύπτει αν από το ενοίκιο αφαιρέσει κανείς τη δόση του δανείου και τον επιμερισμό του ετήσιου ΕΝΦΙΑ είναι 77 ευρώ μηνιαίως ή περίπου 1.000 ευρώ ετησίως (924 ευρώ).