Tip of the Day

Tip of the Day: Πώς πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις κατά την μετά COVID-19 εποχή

Τα γραφεία πρέπει να προσφέρουν ένα περιβάλλον το οποίο να συνδυάζει ευεξία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να εξέλθει από την υγειονομική κρίση, οι επιχειρήσεις δίνουν τη δική τους μάχη για να επαναφέρουν τα στελέχη τους στην εργασιακή ρουτίνα και να προσαρμοστούν σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, το οποίο όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Οι συνθήκες του κορονοϊού επέβαλαν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα νέους κανόνες εργασίας και ακόμη και αν οι διοικήσεις είναι έτοιμες για μια επιστροφή στην κανονικότητα, οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν άλλη άποψη.

Πλέον, οι χώροι εργασίας θα πρέπει να σχεδιάζονται για να διευκολύνουν τη συνεργασία αλλά και να είναι αισθητά καλύτεροι από την εργασία στο σπίτι, σύμφωνα με τους ειδικούς του Real Estate.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες επανεξετάζουν τους χώρους των γραφείων τους και προχωρούν σε αναθεώρηση της χωροταξίας και του εξοπλισμού. Για παράδειγμα, πριν από την πανδημία, οι εργαζόμενοι συχνά χρησιμοποιούσαν έναν παραδοσιακό επιτραπέζιο υπολογιστή αλλά πλέον σχεδόν όλοι έχουν στραφεί στους φορητούς υπολογιστές που διευκολύνουν την τηλεργασία.

Οι χώροι στα επαγγελματικά κτίρια ίσως είναι πιο χρήσιμο να ακολουθούν τη λογική του open space ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατόητα να κάτσει σε όποια θέση τον εξυπηρετεί συνδέοντας απλώς τον φορητό υπολογιστή του.

Η αναβάθμιση του τμήματος IT αποτελεί μία ανάγκη για τις λιγότερο εξελιγμένες τεχνολογικά επιχειρήσεις καθώς όπως αποδείχθηκε και στην πράξη οι βιντεοσυσκέψεις και τα online events αποτελούν αποτελεσματικές εναλλακτικές όταν τα στελέχη μιας επιχείρησης δουλεύουν απομακρυσμένα, από διαφορετικά γραφεία ή ακόμη και από διαφορετικές χώρες.

Τα γραφεία πρέπει να προσφέρουν ένα περιβάλλον το οποίο να συνδυάζει ευεξία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η τοποθεσία - αυτή που απαιτεί τις λιγότερες δυνατές μετακινήσεις από την πλευρά των εργαζομένων.  Τα γραφεία πρέπει επίσης να παρέχουν πρόσβαση σε ανέσεις μέσα και έξω, όπως καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια αλλά και ξενοδοχεία....

Η Spacemize, μια εφαρμογή που ιδρύθηκε από τους Zain Dhareeja και Saeed Al Ghurair και προσφέρει ευέλικτο χώρο εργασίας σε ξενοδοχεία είναι πολύ δημοφιλής και έχει επεκταθεί  από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ. "Η αγορά -στόχος μας είναι οι εταιρικοί υπάλληλοι και οι επιχειρηματίες που αναζητούν έναν τρίτο χώρο εκτός από εκείνον της εργασίας και το σπιτιού, έναν χώρο ο οποίος θα τους επιτρέψει να μην  αισθάνονται απομονωμένοι και αποσπασμένοι και το γραφείο αλλά θα συνδράμει να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Ο Steve Tonks, ανώτερος αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Workforce Software, των οποίων τα προϊόντα περιλαμβάνουν εργαλεία επικοινωνίας, λέει ότι η χρήση τρίτων χώρων θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τα ποσοστά φθοράς των εργαζομένων επειδή προσφέρουν πρόσθετη ευελιξία.