Tip of the Day

Tip of the Day: Υπενθύμιση, φορολογικός καύσωνας τον Σεπτέμβρη

Οι αριθμοί από το ΥΠΟΙΚ λένε πως μετά τις εφιαλτικές πυρκαγιές, έρχονται και οι... φορολογικές. Με την διευκρίνιση βέβαια ότι αυτές θα αφορούν φορολογούμενους με «έδρα» εκτός των καμένων περιοχών, αφού ήδη το ΥΠΟΙΚ έχει γι' αυτές ανακοινώσει ένα ευρείας κλίμακας «πάγωμα». 

Για όλους τους υπόλοιπους θυμίζουμε ότι ο Σεπτέμβρης αλλά και οι επόμενοι μήνες θα είναι... καυτοί αφού θα πρέπει να πληρωθούν φορολογικές υποχρεώσεις περί τα 3 δισ. ευρώ, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου σε 8 δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος.

Αρχίζουμε λοιπόν τον Σεπτέμβριο όπου οι πληρωμές θα αφορούν σε τρεις δόσεις, ενώ στα τέλη του Σεπτέμβρη μήνα αρχίζει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα εξοφληθεί σε έξι δόσεις. Παράλληλα, ξεκινά και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, ποσό της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ, μείον τον ΕΝΦΙΑ στις πυρόπληκτες περιοχές. Εξόφληση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στους επόμενους μήνες από τα τέλη του χρόνου μέχρι και τον Ιανουάριο, υπάρχουν και άλλα «καυτά» ραντεβού με την Εφορία που χρειάζονται από τώρα προγραμματισμό. Το βασικό είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας που αν δεν υπάρξουν παρατάσεις εξοφλούνται στα τέλη του έτους και αφορούν συνολικές πληρωμές 1 περίπου δισ. ευρώ.

Ο Ιανουάριος είναι... δύσκολος μήνας καθώς εκεί στα τέλη του τρέχει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θυμίζουμε εδώ ότι στους πρώτους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας επιστρέφεται το 30% ή 50% του ποσού που έλαβε κάθε δικαιούχους. Για τον τέταρτο κύκλο και ότι ακολουθεί η επιστροφή αφορά στο 50% του ποσού. Και αυτό αφορά περίπου 5 δισ. ευρώ σε 60 δόσεις. Σημείωση ότι και εδώ υπάρχουν οι απαλλακτικές ρυθμίσεις που αφορούν τις καμένες περιοχές.

Και για να μη ξεχνάμε τις ρυθμίσεις που αφορούν στην εν εξελίξει πανδημία στα τέλη του ίδιου μήνα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση ρυθμίσεων παγωμένων χρεών που έχει αποφασιστεί να γίνουν σε 72 δόσεις.

Ο μαραθώνιος αυτός ξεκινάει τον επόμενο μήνα και θα κρατήσει ίσως περισσότερο από ότι έχει αποφασιστεί – νέα χρονοδιαγράμματα - αν η πανδημία συνεχίσει να πιέζει και να επιβραδύνει την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό το τελευταίο δεν είναι υπόσχεση είναι σοβαρό ενδεχόμενο...