Tip of the Day

Tip of the day: Απόβλητα: Τι θα πληρώνουν στο εξής δήμοι, επιχειρήσεις και πολίτες

«Χαράτσια» για μικρούς και μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για απόβλητα που κατατέθηκε την Δευτέρα στην Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπονται πρόσθετα τέλη και πρόστιμα αλλά και οικονομικά κίνητρα προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το «Πληρώνω όσο πετάω» σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει - και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023 και θα αφορά σε σημαντικούς παραγωγούς αποβλήτων, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε όλους του δήμους με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, ενώ γίνεται υποχρεωτική από 1.1.2028 για όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους.

Μία ακόμη επιβάρυνση για τους δήμους είναι η αύξηση του τέλους ταφής (το οποίο θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2022), το οποίο ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αστικών αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται στα 45 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο, τιμή που παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη. 

Ακόμη έως το τέλος του 2022 τίθεται για τους δήμους και η υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων μεγάλων παραγωγών με ευθύνη τους και κάλυψη εκ μέρους τους του σχετικού κόστους, ενώ παράλληλα προβλέπεται ελάφρυνση των σχετικών δημοτικών τελών τους.

Τέλος, κατά το παράδειγμα του τέλους της  πλαστικής σακούλας, οι πολίτες θα επιβαρυνθούν και με περιβαλλοντικό τέλος για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC, ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2022 και θα αφορά στο ποσόν των 8 λεπτών ανά τεμάχιο για τα προϊόντα μέρος της συσκευασίας των οποίων (η ετικέτα) περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. 

TAGS: