Tip of the Day

Τρόποι για να αποκτήσουμε πιο «βιώσιμες» καθημερινές συνήθειες

Ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ανθρακικά ουδέτερες τις επόμενες δεκαετίες και υιοθετούν πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου που έχουν οι καθημερινές μας δραστηριότητες στο περιβάλλον. Όμως, ένας βιώσιμος τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα συλλογικής ευθύνης αλλά και ατομικής. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ατομικά ώστε να καταστήσουμε πιο βιώσιμη την καθημερινότητά μας; Να αλλάξουμε απλές καθημερινές συνήθειες, να ρωτάμε για την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουμε, να καταναλώνουμε λιγότερους πόρους και να εξοικονομούμε ενέργεια. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Global Free Slave Index 2018 του Walk Free Foundation, ενδύματα αξίας άνω των 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται ετησίως από τα κράτη της G-20 είναι πιθανό να συνδέονται με εργασιακές συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Και παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό είναι δύσκολο να κάνει αυτοψία στους χώρους παραγωγής/κατασκευής των προϊόντων, ακόμη και κάποιες απλές ερωτήσεις του τύπου «από πού προέρχονται τα ρούχα μου, από πού προέρχονται οι σοκολάτες ή από πού προέρχεται ο καφές μου», είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες.

Ένα άλλο κομμάτι αφορά στο φαγητό που καταναλώνουμε. Μια φυτική διατροφή «έχει οφέλη για ολόκληρο τον πλανήτη και την κοινωνία και τους ανθρώπους στο σύνολό της», δήλωσε στο CNBC η Shireen Kassam, ιδρύτρια της Plant-Based Health Professionals. Το βόειο κρέας είναι το πιο ρυπογόνο προϊόν διατροφής στη σύγχρονη γεωργία, εκπέμποντας 99,48 κιλά αέρια του θερμοκηπίου ανά χιλιόγραμμο τροφής, σύμφωνα με το Our World in Data. Το αρνί και το πρόβειο κρέας ακολουθούν με 39,72 κιλά ανά κιλό φαγητού.

Η ενέργεια, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Η ενεργειακή κατανάλωση παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτύπωμα άνθρακα. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, εκτιμάται ότι οι εκπομπές άνθρακα από τα νοικοκυριά για τις ανάγκες θέρμανσης και το ζεστού νερού θα πρέπει να μειωθούν κατά 95% τα επόμενα 30 χρόνια.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απόβλητα, από την μείωση χρήσης πλαστικών μέχρι την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων. Η μείωση της χρήσης πλαστικών και η συστηματική ανακύκλωση αποτελούν μια καλή αρχή προς την κατεύθυνση περιορισμού των αποβλήτων και ορθής διαχείρισης των πόρων.