Tip of the Day

Tip of the day: Χαρτί: Τι ανακυκλώνεται και τι όχι

Κάθε φορά που το χαρτί ανακυκλώνεται, οι ίνες του, γίνονται κοντύτερες και αποδυναμώνονται.

Σχεδόν όλα τα είδη χαρτιού (εφημερίδες, χαρτοκιβώτια, χαρτιά εκτυπωτή, συσκευασίες, φάκελοι, περιοδικά, κατάλογοι, χαρτιά περιτυλίγματος κλπ) μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά η διαδικασία δυσχεραίνεται ή «ακυρώνεται» όταν οι χρήστες δεν ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες.

Το πιο σημαντικό στην ανακύκλωση χαρτιού είναι ότι αυτό πρέπει να εισάγεται όσο γίνεται πιο καθαρό στον κάδο ανακύκλωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα χάρτινα κουτιά ή άλλες συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρά από όλα τα υγρά και τα υπολείμματα. 

Το χαρτί που βγαίνει από τον εκτυπωτή, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι λογαριασμοί, τα σημειωματάρια, όλα αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά. Όμως το τσαλακωμένο ή σκισμένο χαρτί ίσως είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθεί. Εξίσου δύσκολο είναι να ανακυκλωθούν και τα πολύ μικρά κομμάτια χαρτιού καθώς δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής. 

Ιδιαίτερη προσοχή (κυρίως στους εργασιακούς χώρους) απαιτείται με τα κουτιά πίτσας ή άλλων τροφίμων. Συνήθως το κάτω μέρος του κουτιού είναι πολύ λιπαρό για να ανακυκλωθεί, επομένως, καλό θα είναι να διαχωρίζουμε το πάνω και το κάτω μέρος του κουτιού της πίτσας. Το ίδιο ισχύει και με τα κουτιά δημητριακών όπου πρέπει να αφαιρούμε το πλαστικό σακουλάκι. 

Σημειώνεται ότι το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί από 4 έως 6 φορές. Κάθε φορά που το χαρτί ανακυκλώνεται, οι ίνες του, γίνονται κοντύτερες, αποδυναμώνονται και πρέπει να εμπλουτιστούν με επιπλέον πολτό κατά την παραγωγική διαδικασία ώστε να διατηρήσουν τη δύναμη και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Μέσω αυτής της διαδικασίας το ανακυκλωμένο χαρτί και το προϊόν που προέρχεται από τα δάση αλληλοσυμπληρώνονται οικολογικά και οικονομικά.

Το ανακτημένο χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία καινούργιων προϊόντων που θα παραχθούν εξ’ ολοκλήρου από ανακτημένο υλικό ή αναμειγμένο με πρωτογενές. 

Ορισμένες φορές η μελάνη δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το ανακυκλωμένο χαρτί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μελάνη διασκορπίζεται μέσα στον πολτό, δίνοντας στο ανακυκλωμένο χαρτί ένα γκρίζο χρώμα.