Tip of the Day

Tip of the day: Μικρά «κόλπα» για να περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμων

Κι όμως, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και κατ’ επέκταση των τροφικών αποβλήτων αρκεί να αλλάξουμε συνήθεις εντός και εκτός σπιτιού. Με τον τρόπο αυτό δεν θα προστατέψουμε μόνο το περιβάλλον αλλά θα εξοικονομήσουμε και χρήματα και θα αξιοποιήσουμε πιο έξυπνα κρίσιμους πόρους.

Όταν ψωνίζετε τρόφιμα ή όταν τρώτε έξω

Όταν πηγαίνετε για ψώνια, να έχετε πάντα μια λίστα αγορών έχοντας κάνει ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για το τι θα μαγειρέψετε την επόμενη εβδομάδα. Όταν βρίσκεστε στο κατάστημα, αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε και μην παρασύρεστε από προφορές και εκπτώσεις ενώ είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε προϊόντα χύμα, ειδικά όταν αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Όσον αφορά στα οπωροκηπευτικά, πολλές φορές κάποια ελαφρώς παραμορφωμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία ωστόσο δεν είναι χαλασμένα ή σάπια και συχνά πωλούνται  σε χαμηλότερη τιμή ίσως να αποτελούν μια καλή λύση για άμεση κατανάλωση.

Όταν τρώτε έξω και παραγγέλνετε «γενναιόδωρες» μερίδες, μην ντραπείτε στο τέλος να ζητήσετε ένα κουτί για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας.

Στο σπίτι

Ομοίως, στο σπίτι, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγχετε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας. Διατηρήστε τη θερμοκρασία στους 40 ° F ή χαμηλότερα για να διατηρήσετε τα τρόφιμα ασφαλή. Η θερμοκρασία του καταψύκτη σας πρέπει να είναι 0 ° F.

Παράλληλα, μπορείτε να καταψύξετε τα ξεφλουδισμένα ή κομμένα λαχανικά ενώ γενικότερα πρέπει να αξιοποιείτε τον καταψύκτη σας για να αποθηκεύετε τρόφιμα. 
Όσον αφορά στις αναγραφόμενες ημερομηνίες παρασκευής και λήξης, καλό είναι να τις διαβάζετε προσεκτικά καθώς η σύγχυση που προκαλεί μια βιαστική ανάγνωση οδηγεί σε σημαντικό ποσοστό τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια (περίπου 20%). 

Οι κατασκευαστές εφαρμόζουν ετικέτες ημερομηνίας κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και για διάφορους λόγους. Το πιο συνηθισμένο είναι να ενημερώνουν τους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής για την ημερομηνία μέχρι την οποία το φαγητό διατηρεί όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα.

Η βιομηχανία κινείται προς πιο ομοιόμορφες πρακτικές για την επισήμανση των ημερομηνιών των συσκευασμένων τροφίμων.