Tip of the Day

Tip of the day: Πώς να καταστήσετε το σπίτι σας «ενεργειακά» έξυπνο

Η διαμονή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενεργειακή απόδοση σημαίνει λιγότερη ενέργεια και κατ’ επέκταση λιγότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και λιγότερες εκπομπές CO2 και άλλων ρύπων. Ανεξάρτητα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών για να τα καταστήσουν πιο αποτελεσματικά, οποιαδήποτε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μειώνει άμεσα τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια ενός σπιτιού. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρά μας και τη συνολική βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντός μας.

Η διαμονή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος ενώ αυξάνεται η αξία μεταπώλησης του ακινήτου. Εκτός από τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας όπως είναι αυτές που προωθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης (π.χ «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»), υπάρχουν και κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες αλλά και πιο ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν «μικρά θαύματα». Έτσι, η τοποθέτηση διπλών τζαμιών και η μόνωση του τοίχου αποτελούν κάποιες σχετικά οικονομικές παρεμβάσεις οι οποίες μεταφράζονται σε σημαντική μείωση του λογαριασμού ρεύματος ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι κάθε σύγχρονος αγοραστής σπιτιού αναζητά πλέον έξυπνα σπίτια που διευκολύνουν τη ζωή του και μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα. Οι έξυπνες συσκευές ανιχνεύουν τη χρήση ισχύος και λαμβάνουν τις αναγκαίες «πρωτοβουλίες».

Παρόμοια αποτελέσματα επιφέρει και η χρήση φωτισμού LED (και φυσικά η «εκπαίδευση» όσων διαμένουν στο σπίτι να τα χρησιμοποιούν με σύνεση, να μην τα ξεχνούν αναμμένα κλπ).

Η χρήση αποδοτικών συσκευών αποτελεί μία ακόμη λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα στεγνωτήρια και τα ψυγεία είναι δύο από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι και η αντικατάστασή τους με πιο αποδοτικά μοντέλα μπορεί να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το ήμισυ, μειώνοντας έτσι τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας είναι μια άλλη ιδέα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, η συντήρηση και η αντικατάσταση συσκευών κάθε λίγα χρόνια θα τις καταστήσει λιγότερο ενεργοβόρες και λιγότερο κοστοβόρες.

Περιττό να πούμε πόσο σημαντικό είναι να αποσυνδέουμε τις συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται.