Tip of the Day

Η μεγάλη επιστροφή του Airbnb αλλά και της Εφορίας

Τα χαμόγελα επέστρεψαν στο πρόσωπο των ιδιοκτητών ακινήτων τύπου Airbnb. Μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν πέρυσι από το τσουνάμι της πανδημίας, βλέπουν ξανά τις κρατήσεις για τα ακίνητά τους να ανεβαίνουν. Το Πάσχα οι πληρότητες σε κατοικίες και βίλες στα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής χτύπησαν «κόκκινο» και ήδη κλείνονται ακίνητα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μαζί με τις κρατήσεις αυξάνεται και ο αριθμός των ιδιοκτητών που σπεύδουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από 86.000 που ήταν οι εγγεγραμμένοι στο τέλος Ιουνίου του 2020, έχουν ήδη φτάσει στους 94.000 και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τους 100.000 καθώς  θα ενεργοποιηθεί στην πράξη η συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού την Airbnb, τη Booking.com και την Expedia.

Από την 1η Ιουνίου 2021 όλα αλλάζουν. Κανένας ιδιοκτήτης που θα θελήσει να διαθέσει το ακίνητό του για βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν θα μπορεί να το κάνει αν δεν έχει προηγουμένως λάβει αριθμό μητρώου ακινήτου από την ΑΑΔΕ.

Ο «μαγικός» αυτός αριθμός θα ανοίγει την πόρτα στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και….στους φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ. Μέσω του αριθμού αυτού θα γίνονται όλες οι διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχεία που θα συλλέγουν οι πλατφόρμες όπως έσοδα, αριθμό μισθώσεων και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ιδιοκτήτη και το ακίνητο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι ιδιοκτήτες που και σήμερα ανεβάζουν ακίνητα στις πλατφόρμες, θα κληθούν μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία να προμηθευτούν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου της ΑΑΔΕ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, όποιος ιδιοκτήτης δεν διαθέτει τον αριθμό μητρώου για το ακίνητό του, αυτομάτως θα αποβάλλεται από τις πλατφόρμες. Οι αναρτήσεις των ακινήτων θα «κατεβαίνουν» και οι ιδιοκτήτες θα χάσουν κάθε επαφή με τους πελάτες τους.

Κάθε Φεβρουάριο, οι πλατφόρμες θα στέλνουν μαζικά τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ θα περνάει τα στοιχεία αυτά στη φορολογική δήλωσή κάθε ιδιοκτήτη με βάση τον αριθμό μητρώου του ακινήτου και θα τον φορολογεί με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος από ακίνητα όπως ισχύει.

Η Εφορία δεν θα χαριστεί σε όσους εντοπίσει να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ. Θα τους επιβάλει πρόστιμο το οποίο ξεκινά από  5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 20.000 ευρώ. Δεν το λες και μικρό…