Tip of the Day

Η αφορολόγητη «προίκα» των 150.000 ευρώ

Στα παλιά χρόνια γάμος χωρίς προίκα δεν γινόταν. Η προίκα μάλιστα ήταν πολλές φορές η αιτία να γίνει ένας γάμος ή και να χαλάσει. Ο θεσμός της προίκας, που άφησε…στο ράφι πολλές κοπέλες, καταργήθηκε με νόμο το 1983.

Στις μέρες μας, μπορεί να μην υπάρχουν προικοσύμφωνα και οι γονείς να μην δίνουν «προίκα» αλλά βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία όπως για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο ή το πρώτο τους σπίτι. 

Όμως και η Εφορία διευκολύνει τώρα τους γονείς που θέλουν να δώσουν χρήματα στα παιδιά τους για αποκτήσουν πρώτη κατοικία ή να πληρώνουν τις δόσεις του στεγαστικού δανείου τους.

Από τον περασμένο Ιούλιο έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στις γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Μια δωρεά χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ από γονείς σε παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητη ενώ για υψηλότερα ποσά προβλέπονται  κλιμακωτοί συντελεστές από 1% έως 10%.

Η ρύθμιση είναι νέα και υπάρχουν μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πριν δώσουν «προίκα» στα παιδιά τους. Συγκεκριμένα:

-              Για γονικές παροχές που εφαρμόζεται το αφορολόγητο όριο έως 150.000 ευρώ, λαμβάνονται υπόψη προγενέστερες δωρεές/γονικές παροχές του ιδίου γονέα προς το ίδιο παιδί.

-              Δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο έως 150.000 ευρώ για χρηματικά ποσά που παρέχονται από τους γονείς στα παιδιά για ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο. Φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10%.

-              Το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ ισχύει και για τα χρηματικά ποσά που αποδεδειγμένα παρέχονται για την εξόφληση δόσεων δανείου που χορηγήθηκε για τη αγορά πρώτης κατοικίας.

-              Δωρεά/γονική παροχή χρηματικών ποσών για τη σύνταξη προσυμφώνου αγοράς φορολογείται αυτοτελώς με 10% από το πρώτο ευρώ.

-              Δεν ισχύει το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ στην περίπτωση δωρεάς/γονικής παροχής χρηματικών ποσών για την αγορά από τα παιδιά κατοικίας στο εξωτερικό.

Όμως προσοχή! Για τα χρήματα που θα δώσετε στα παιδιά σας μπορεί να μην φορολογηθείτε αλλά να έρθει μετά η Εφορία και να σας ζητήσει να δικαιολογήσετε την προέλευσή τους. Να σας ρωτήσει δηλαδή που τα βρήκατε. Αν δεν έχετε στοιχεία και αποδείξεις που να δικαιολογούν την «προίκα» που δώσατε στα παιδιά σας τότε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πρόστιμα και έξτρα φόρους.

Για αυτό, καλό είναι να έχετε πάρει από πριν τα μέτρα σας…