Tip of the Day

Οι 3 κινήσεις που βγάζουν νοκ-αουτ τα τεκμήρια

Το «παιχνίδι» ξεκαθάρισε από την αρχή. Πριν την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία έχει προγραμματιστεί για μετά τις 15 Μαΐου, όλοι όσοι έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού έμαθαν ότι θα γλιτώσουν φέτος από τον εφιάλτη των τεκμηρίων. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Για να κερδίσουν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά 3 προϋποθέσεις.

Ποιες είναι αυτές;

1. Τουλάχιστον σε ένα από τα 2  προηγούμενα φορολογικά έτη να μην έχουν  φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια.

2. Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (δηλαδή των τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

3. Σε περίπτωση που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία π.χ. αυτοκίνητο η συγκεκριμένη δαπάνη θα πρέπει να δικαιολογείται από τα  χρηματικά ποσά που θα δηλώσετε στη φορολογική δήλωση.

 Όσοι πληρούν και τις 3 προϋποθέσεις γλιτώνουν μια και καλή από τον εφιάλτη των τεκμηρίων και δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης… Αντίθετα όσοι δεν πληρούν έστω και ένα από τα παραπάνω κριτήρια τότε θα πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα γιατί  ενδεχομένως θα δουν το φετινό  λογαριασμό της Εφορίας να είναι «φουσκωμένος».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους να βυθίζονται όταν ξέσπασε το  τσουνάμι της πανδημίας. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας θα έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ το μήνα ενώ  ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά αναστέλλοντας τη λειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Με τη μείωση των εισοδημάτων επέστεψε  η απειλή των τεκμηρίων. Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούσαν να καλύψουν με τα εισοδήματά τους τα τεκμήρια διαβίωσης θα έπρεπε να φορολογηθούν για πλασματικά εισοδήματα πληρώνοντας άδικους φόρους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εντόπισαν το πρόβλημα και αποφάσισαν να εξαιρέσουν φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης έξι κατηγορίες φορολογούμενων. Συγκεκριμένα απαλλάσσονται:

-Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη.

-Όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή  ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.

-Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.

-Οι ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020

- Όσοι  εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.

TAGS: